Svijet

Egipćanka ima 500 kg i 25 godina nije izašla iz kuće

Iman Ahmad Abdulati (36) teška je 500 kilograma, a zadnji put je iz kuće svojih roditelja izišla kad joj je bilo jedanaest godina. Od tada samo leži u postelji, a o njoj se brine majka.

Iman Ahmad Abdulati - Fokus

Advertisements

Rođena je s pet kilograma težine, a s 11 godina više nije mogla trčati od pretilosti. Jedno se vrijeme mogla pokretati isključivo puzanjem. Nakon jednog moždanog udara morala je prekinuti osnovnu školu.

U međuvremenu je prošlo 25 godina otkad je zadnji put izišla iz kuće, teška je 500 kilograma, tako da ovu Egipćanku smatraju najdebljom ženom na svijetu, piše “Fokus“…

Razlog intenzivnom debljanju je bolest elefantijaza (lat. elephantiasis), koja može biti urođena ili posljedica određenih oboljenja. Kod Iman je ovaj poremećaj nastao kao posljedica oboljenja od crijevnih parazita.

Ova mlada žena je u potpunosti zavisna od svoje porodice. Zbog prevelike težine, ne može se samostalno ni okrenuti u krevetu. Majka joj svakodnevno pomaže prilikom jela, presvlačenja i higijenskih potreba.

Porodica se apsolutno iscrpila, a ponajviše finansijski, te su se u novije vrijeme za pomoć obratili i predsjedniku Egipta, Abd al-Fattah as-Sisiju.

iman2

Uvijek se postavlja pitanje kako funkcioniše jedno tijelo koje teži 500 kg.

Jasno je da su sve tjelesne funkcije i organi pod velikim stresom. Unutrašnji organi su ekstremno opterećeni, posebno srce, koje mora pumpati velike količine krvi kroz organizam.

iman3

Osim toga, ako se tijelo ne (po)kreće jedno duže vrijeme, a u ovom slučaju to je čak 25 godina, onda dolazi i do atrofije kostiju.

Ako bi se ova žena sada nekim čudom ustala na vlastite noge, one to vjerovatno ne bi mogle izdržati, osjećaj je u potpunosti odumro, a kosti bi najvjerojatnije pukle.

Medicinski se smatra kako ljudi koji imaju iznad 130 kilograma tjelesne mase u prosjeku će u najvećem broju slučajeva živjeti 10 do 15 godina kraće od očekivane životne dobi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh