Svijet

Posljednje riječi pukovnika El Gadafija: Čovjek koji je znao šta se sprema

Prošlo je tačno pet godina otkako je samozvani “bratski vođa i vodič revolucije” ubijen u zarobljeništvu libijskih pobunjenika.

No image - Haber.ba

Advertisements

Gadafi je svrgnut u krvavom građanskom ratu, a godinama nako njegove smrti sukobi se i dalje ne stišavaju, piše “Jutarnji“…

Posljednje riječi nekadašnjeg libijskog diktatora Muamara Gaddafija bile su: “Sinovi moji, znate li šta činite?”.

5808ca59-0f48-4696-b64f-755c0a0a0a64-o-gaddafi-facebook
Slavni diktator neslavno je skončao u rukama mladića koji se nisu bili ni rodili kada je Gaddafi preuzeo vlast u Libiji. U decenijama na vlasti, sistematski je uzimao sve više ovlasti i gradio kult ličnosti gdje je njegovo mišljenje bilo najbitnije.

Gadafi je svrgnut u krvavom građanskom ratu, a godinama nako njegove smrti sukobi se i dalje ne stišavaju.

Posljednje riječi nekadašnjeg libijskog diktatora Muamara Gaddafija bile su: “Sinovi moji, znate li šta činite?”.

Stotinjak plemena čini libijsku demografsku sliku, ali tek nekoliko od njih ima bilo kakav politički uticaj. Zbog toga, libijska politika se zasniva na savezništvima među plemenima, a takva savezništva se mijenjaju gotovo svakodnevno.

Zbog svega toga, danas je Libija u velikim problemima. Praktički tri suprotstavljene vlade pokušavaju preuzeti vlast, gotovo svaki grad ima svoju paravojnu formaciju i svaka frakcija pokušava uzeti dio libijskog naftnog bogatstva.

Gaddafi je svoj grad “počastio” bolnicama, jeftinim kućama, autocestama, čak i konferencijskim centrom. Međutim, nakon njegovog pada, nove vlasti prekinule su dotok svježeg novca. Postoji realna mogućnost da je taj prekid finansiranja doveo do rasta Islamske države u Gaddafijevom rodnom gradu Sirtu.

ISIL je vidio idealnu priliku za širenje u Libiji, a nekoliko godina ranije i Al Qaida je pokušala stvoriti lokalne ćelije. Gdje Ayman Al-Zawahiri nije uspio, brutalni ISIL je uspio.

Danas, libijske snage bore se protiv Islamske države u Gaddafijevom rodnom gradu. Konačni spas Libije možda leži ispod zemlje. Nafta je nekad bila daleko najveći izvor prihoda, a posljednjih sedmica ponovno je došlo do rasta izvoza crnog zlata.

Međutim, kontrolu nad bušotinama i naftnim terminalima na istoku Libije preuzeo je general Khalifa Haftar koji je odan samo sebi.

Pred Libijom je još puno prepreka, a možda i najveća prepreka su suprotstavljeni regionalni interesi koji ne pokazuju znakove napretka. Pet godina nakon Gaddafijeve smrti čini se da je onaj vojnik s početka članka bio u pravu. Libiju je ujedinio i držao ujedinjenom – Gaddafi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh