Svijet

Trump se pogubio u posljednjoj debati, neće priznati poraz?

Republikanski kandidat Donald Trump odbio je u srijedu na posljednjoj debati s demokratskom protivnicom Hillary Clinton reći da će priznati rezultate predsjedničkih izbora 8. novembra izazivajući oštre reakcije analitičara.

Hillary Clinton i Donald Trump - Voanews.com

“Reći ću vam tada, držat ću vas u napetosti”, kazao je Trump objašnjavajući da će pričekati dok ne odluči da li su rezultati legitimni.

Clinton je odgovorila: “Neka bude jasno što je rekao i što to znači: On ocrnjuje, on ponižava našu demokratiju i ja sam zgrožena time da bi neko ko je kandidat jedne od dvije velike stranke zauzeo takvo stajalište.” piše “N1“…

U žestokoj debati koja se ovaj puta više usmjerila na politička pitanja u odnosu na ranije debate Trump je optužio kampanju Hillary Clinton da je orkestrirala seriju optužujućih izjava žena koje su tvrdile da ih je milijarder neprimjereno se*sualno napadao. Trump je kazao da su sve te priče “potpune laži” i sugerisao je da iza njih stoji Clinton. Njenu kampanju nazvao je “ljigavom”.

“Mislim da su ili željne slave ili je to učinila njena kampanja, ja mislim da je to njena kampanja”, kazao je Trump.

Clinton je rekla da su žene odlučile progovoriti nakon što je Trump u prethodnoj debati rekao da nikad nije nepozvan navalio na neku ženu.

“Donald misli da ga ponižavanje žena čini većim. On napada njihovo dostojanstvo, njihov osjećaj vrijednosti i ne mislim da postoji žena koja ne zna kako je to”, rekla je Clinton. Ona je navela i druge manjine kojima je Trump učinio zlo.

“To je obrazac. Obrazac podjela, vrlo mračne i na mnoge načine opasne vizije naše zemlje u kojoj potiče na nasilje, u kojoj aplaudira ljudima koji navaljuju i guraju i udaraju na njegovim skupovima. To nije Amerika”, poručila je.

Trump je pokušao preokrenuti silazni trend svoje kampanje međutim, prema prvim reakcijama analitičara, to nije uspio u ovoj debati. Njujorški biznismen je govorio kako se boji da će izbori biti namješteni i pozvao je svoje pobornike da patroliraju biralištima kako bi spriječili izborne prevare.

Tokom 90 minuta kampanje dvoje kandidata imalo je argumentovane rasprave o pobačaju, pravu na oružje i imigraciji.

Snažno su ukrstili koplja oko uticaja ruskog predsjednika Vladimira Putina na američke izbore i Clinton je Trumpa nazvala marionetom ruskog predsjednika, a Trump je kazao da je Putin mnogo puta nadmudrio Clinton.

Clinton je kazala kako je Trump odbio osuditi Putina i Rusiju za nedavne kibernetske napade.

“On radije vjeruje Vladimiru Putinu nego američkim obavještajnim službama koje su položile zakletvu da nas brane”, kazala je Clinton.

Trump je odbio sugestije da je blizak Putinu, ali je kazao kako bi imao bolje odnose s ruskim vođom od Hillary Clinton.

“O meni je kazao lijepe stvari. Iako njoj nema poštovanja, nema poštovanja prema našem predsjedniku i reći ću vam da smo u ozbiljnoj nevolji”.

Clinton je odgovorila da je to zato što bi radije imao “lutka za predsjednika SAD-a”

“Ne, ti si marioneta. Putin je nadmudrio nju i Obamu na svakom koraku”, odgovorio je Trump.

Clinton je kazala i da se Trump ponašao vrlo “kavalirski” s nuklearnim oružjem i ne bi mu trebalo povjeriti šifre za to oružje.

Kandidati su kazali i da bi u Vrhovni sud imenovali kandidate koji zastupaju njihova stajališta o pravu na pobačaj odnosno zabrani pobačaja. Trump je kazao kako bi njegov kandidat za sudiju Vrhovnog suda štitio ustavni amandman koji daje pravo nošenja oružja dok po njemu Clinton želi u stvari ukinuti taj ustavni amandman. Ona je odgovorila da podržava pravo na nošenje oružja, ali želi osnažiti propise kako ne bi djeca stradavala u nesrećama s oružjem.

Clinton i Trump nisu se rukovali ni na početku ni na kraju debate održane na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu.

Trump je tokom debate nazvao Clinton “opakom ženom”.

Hillary Clinton po anketama vodi i na nacionalnomnivou kao i u saveznim državama u kojima je bilo neizvjesno ko će pobijediti.

Dvoje kandidata sukobilo se i oko optužbi da je Clinton kao državni sekretar od 2009. do 2013. pogodovala donatorima porodične fondacije zaklade Clinton. Ona je tvrdila da nema dokaza o sukobu interesa dok je Trump ponavljao da bi fondacija trebala vratiti milione dolara koje je dobila od država poput Saudijske Arabije i Katara.

“To je zločinački pothvat”, rekao je Trump, a Clinton je odgovorila da bi rado uporedila fondaciju Clinton s fondacijom Trump koja je među ostalim kupila dva metra visok kip Donalda Trumpa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh