Svijet

Novi Zeland prvi na svijetu priznao životinje kao “bića sa osjećanjima”!

Novi Zeland je napravio ogroman korak u svijetu životinja, jer je priznao životinje kao bića sa osjećanjima!

Žena i psi - Index.hr

Advertisements

Kako prenosi “Animal Equality”, u utorak je usvojen amandman na postojeći zakon o zaštiti životinja u kojem stoji da su i životinje, baš poput ljudi, bića sa osjećanjima!

“Reći da i životinje imaju osjećanja znači eksplicitno tvrditi da i one mogu osjetiti i pozitivne i negativne emocije, uključujući bol i tugu”, kaže Virginia Williams, predsjednica Nacionalnog Savjetodavnog komiteta za postupanje prema životinjama!

Ono što je novitet je eksplicitnost, jer upravo ona označava još jedan korak na putu dobrobiti životinja, piše “Petface“.

Nedavni zakon takođe uključuje zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama. Williams kaže da to što je Novi Zeland službeno priznao životinje kao “bića sa osjećanjima”, temelj za budući Zakon za dobrobit životinja!

Donna Waltzl, direktorica organizacije za zaštitu životinja Nelson SPCA, kaže kako su ove promjene “divne” i kako je “sjajno što je napokon ova ideja ozakonjena”.

Objasnila je da je vrlo dobro vidljivo da i životinje pate kada se razdvajaju od sebi dragih i da pokazuju različita osjećanja! Takođe, neke životinje su zapostavljene i imaju pravo i ozbiljne probleme da prežive.

Nadležni su takođe naglasili da je ova deklaracija o osjećanjima bila potrebna jer većina novozelandskih zakona životinje tretira kao “objekte i predmete”, umjesto kao živa bića.

Walzl se nada da će ova zakonska promjena značiti korak naprijed u sankcionisanju zlostavljanja životinja i dodala da se nada da će kazne za zlostavljače biti strože!

Novi zakon takođe predviđa brže i strože kažnjavanje manjih i srednjih prestupa kada je riječ o dobrobiti životinja i omogućuje inspektorima da, među ostalim mjerama, izdaju i upozorenja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh