Svijet

Čepurin: Ulazak Srbije u EU negativno će uticati na odnos s Rusijom

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da će kada Srbija postane članica Evropske unije bilateralne poslovne veze Srbije i Rusije pretrpeti značajne promene, javlja Anadolu Agency.

Aleksandar Čepurin - Nezavisne.com

On je na Ekonomskom samitu u Beogradu pozvao na početak dijaloga o smanjenju negativnih posledica evropskih integracija Beograda za Rusiju i Srbiju.

“Ne bismo hteli da naše bilateralne poslovne veze stradaju prilikom pristupanja Srbije EU”, rekao je Čepurin.

On je rekao da će se promene odraziti, pre svega na režim slobodne trgovine.

“EU čini jedinstven ekonomski prostor i zemlje članice ne mogu da budu u posebnim ekonomskim odnosima i da budu zajedno u slobodnim trgovinskim zonama sa trećim zemljama”, objasnio je Čepurin.

On je rekao da će posle pristupanja Srbije EU, zona slobodne trgovine Srbija-Rusija ili Srbija-Evroazijska ekonomska unija prestati da funkcioniše.

“To će dovesti do kvarenja uspostavljenih trgovinskih tokova Srbije i Rusije, kao i do gubitaka preduzeća dveju zemalja”, rekao je Čepurin i dodao da će ukidanje režima slobodne trgovine i prelazak Srbije ka jedinstvenoj carinskoj uniji EU dovesti do poskupljenja ruskog i srpskog izvoza, koji se sada odvija u bescarinskom režimu za skoro sve proizvode.

One je rekao i da će Srbija posle pristupanja EU morati da se pridruži jedinstvenom spoljnopolitičkom stavu zemalja Unije sa svim posledicama koje iz toga proističu.

“Koliko će se čuti glas Beograda prilikom formiranja spoljne politike EU, mi ćemo videti. Danas tamo diriguju male, ali veoma agresivne zemlje čiji je stav daleko od stava Srbije”, rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, pristupanje EU može imati negativne posledice i po saradnju Srbije i Rusije u oblasti energetike.

Čepurin je dodao i da je Rusiji poznat principijelni stav rukovodstva Srbije o očuvanju prijateljskih odnosa s Rusijom u svim oblastima, uključujući i privredu i dodao da oni taj stav podržavaju.

“Već sada je očigledno da je neophodno na stručnom nivou prilaziti prilagođavanju pravnog osnova saradnje Srbije i Rusije u novim uslovima. Radni mehanizam može biti kako bilateralni, tako i uz angažovanje evropskih stručnjaka”, rekao je on.

Ambasador Rusije u Beogradu je ocenio i da je logično da se ti razgovori vode paralelno s predpristupnim pregovorima Srbije sa EU, možda i preko novih mehanizama rusko-srpske saradnje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh