Svijet

Kako je otišao Al Kapone?

Dvadesetih godina prošlog vijeka Al Kapone je bio jedan od ljudi kojih se plašila cijela Amerika. Kriminalac koji se uzdigao do samog vrha čikaške mafije tada je imao samo 26 godina i ucjenama i ubistvima upravljao političkom scenom.

Al Kapone - www.gentlemansgazette.com

Advertisements

Iako je bio izuzetno oprezan, nije računao na jednog tihog i nezaustavljivog protivnika: infekciju sifilisa, koja ga je na kraju dovela do mentalnog stanja 12-godišnjaka, piše “B92“…

Njegova šokantna životna priča nedavno je objavljena u knjizi “Al Kapone: Njegov život, nasljeđe i legenda” Dirdre Ber i u njoj se kao razlog njegovog mentalnog propadanja navodi upravo sifilis, a ne šok koji je doživio nakon dospijevanja u zatvor.

Kapone, koji je nosio nadimak “Lice s ožiljkom” (Scarface), nakon što je kao tinejdžer u tuči dobio posjekotinu na lijevom obrazu, obogatio se kao lider Čikago Autfita, kriminalnog sindikata koji je imao ogranke u cijeloj Americi i bavio se krijumčarenjem. Kapone je bacao bombe na radnje koje nisu željele da im plaćaju reket i ubrzo je stekao toliku moć, da je postao meta protivnicima.

Međutim, nakon što je u 33. godini završio u zatvoru zbog utaje poreza, doktori su kod njega dijagnostikovali se*sualno prenosive bolesti sifilis i gonoreju.

Do 1939. kada je pušten na uslovno služenje kazne, Kapone je bio u poodmaklom stadijumu sifilisa i njegovo mentalno stanje je rapidno propadalo.

Od svog sindikata dobio je “penziju” od svega 600 dolara sedmično, što je bilo veliki korak unazad za čovjeka koji je kao kriminalac živio u velikom luksuzu i, kako se šuškalo, godišnje zarađivao oko 40 miliona dolara.

Nakon zatvora, samo je šetao svojim dvorištem i povremeno išao u lov na leptire sa svojom unukom.

Njegovo imanje prodato je 2014. za 7,4 miliona dolara, a sada ga uglavnom zakupljuju filmski studiji i bogati turisti.

Kaponea je do smrti štitila supruga Ma, koja je znala da će ga Autfit ubiti ako se sazna da govori o starom “poslu” i zato ga je štitila od posjeta bilo kakvih problematičnih prijatelja.

Posljednje dane proveo je praktično zaključan u vili i na kraju umro 1947. kada je imao svega 48 godina.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh