Svijet

UNHCR pozdravlja uklanjanje “Džungle”, strahuje se za 1.200 djece bez pratnje

UNHCR je u petak saopštio kako pozdravlja planove o uklanjanju migrantskog logora u Calaisu na sjeveru Francuske, međutim rastu strahovanja da djeci bez pratnje prijeti krijumčarenje ne budu li primjereno zaštićena tokom uklanjanja logora.

Calais - Hina

Advertisements

Trošni logor postao je simbol evropske borbe da odgovori na priljev migranata koji bježe od rata i siromaštva – tzv. Džungla dom je za više od 6.000 ljudi što sanjaju o odlasku u Veliku Britaniju, samo 33 kilometra preko kanala La Manche.

Predsjednik Francois Hollande rekao je prošli mjesec da bi Francuska željela potpuno zatvoriti Džunglu do kraja godine. Plan je da se migranti premjeste u malim grupama širom zemlje, daleko od opcije započinjanja novog života u Velikoj Britaniji.

“To je dobrodošlo … Džungla je već godinama problematična i UNHCR već dugo preporučuje da se logor zatvori”, rekao je glasnogovornik te organizacije Adrian Edwards na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi “Hina”…

“Životni uslovi su strašni, nema najosnovnijih stvari, neprimjerena sanitarna infrastruktura, slabi sigurnosni uslovi, nedostaju osnovne usluge”, kazao je.

On je rekao da će migranti biti obaviješteni o tome kad će se logor početi uklanjati te dodao da francuska vlada mora organizovati primjeren smještaj za sve one koji napuštaju logor.

Edwards je kazao da je također ključno osigurati nadzor djeci bez pratnje za vrijeme uklanjanja logora jer im prijeti rizik krijumčarenja, zlostavljanja ili iskorištavanja.

Procjenjuje se da je 1.200 djece bez pratnje koja trenutno žive u Džungli, od kojih je za oko 180 utvrđeno da imaju članove porodice u Velikoj Britaniji.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh