Svijet

Brexit bi mogao ugroziti i jedinstvo Velike Britanije: Škoti i stanovnici Sjeverne Irske žele ostati u EU

Većinom glasova na referendumu u Velikoj Britaniji izglasan je izlazak te zemlje iz EU, međutim, Škoti i stanovnici Sjeverne Irske svoju budućnosti vide u EU, po cijenu i izlaska iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Velika Britanija EU - Hina

Kampanja za ponavljanje referenduma sakupila višemilionsku podršku, a vrijedna pažnje je i peticija za nezavisnost Londona čiji gradonačelnik Khan bi postao predsjednik i podnio zahtjev za članstvo Londona u EU.

Građani Velike Britanije u četvrtak su na referendumu većinom glasova izglasali Brexit, izlazak te zemlje iz Evropske unije, međutim, u narednom periodu se očekuju odjeci tog referenduma i na unutrašnjem planu, a prije svega moguće održavanje drugog referenduma o ostanku Škotske u sastavu Velike Britanije, kao, kao i buđenja radikalnih krugova u Sjevernoj Irskoj, javlja “Anadolu Agency”.

Iako je Brexit izglasan sa 52 posto glasova britanskih glasača, u Škotskoj je 62 posto glasača bilo za ostanak u EU, a u Sjevernoj Irskoj 55,8 posto. Odmah nakon objavljivanja rezultata referenduma iz regionalnih parlamenata dvije pomenute britanske zemlje počele su oštre kritike na Brexit.

Čelnik Škotske nacionalne partije (SNP) i šef pokrajinske vlade u Škotskoj Nicola Sturgeon je neposredno nakon objavljivanja rezultata referenduma izjavio da je u Škotskoj ponovo na stolu ideja da se održi i drugi referendum o ostanku Škotske u sastavu Ujedinjenig Kraljevstva.

“Škotska svoju budućnost vidi u sastavu EU i bez volje Škotske će Velika Britanija istupiti iz te Unije. To je sa demokratskog stanovišta neprihvatljiv korak“, izjavio je Sturgeon čija stranka SNP ima 56 zastupnika i u Britanskom parlamentu.

Jučer je pokrajinska vlada u Škotskoj održava vanrednu sjednicu nakon koje je njen čelnik Sturgeon najavio da će Škotska raditi na očuvanju svoje pozicije u Evropskoj Uniji i da će uskoro započeti i pregovore sa zvaničnim Briselom o tom pitanju.

U Škotskoj u kojoj živi oko pet i pol miliona stanovnika je prije dvije godine održan referendum na kojem je izglasan ostanak te zemlje u sastavu Velike Britanije. Međutim, analitičari predviđaju da bi ishod drugog referenduma u aktuelnom ozračju moga polučiti sasvim drugačiji rezultat.

Shodno najavama škotskih zvaničnika, referendum o ostanku Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu bi mogao biti održan u naredne dvije godine, dakle i prije od zvaničnog istupanja Velike Britanije iz Evropske unije.

Brexit budi i ideje o ujedinjenoj Irskoj

Pored Škotske, i birači u Sjevernoj Irskoj, također autonomnoj britanskoj regiji, većinski su glasali za ostanak Velike Britanije u EU. Za ostanak u EU bilo je 440.437, a za Brexit 349.442 sjevernoirska birača.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije ponajviše bi se mogao odraziti upravo na Sjevernu Irsku koja graniči sa Republikom Irskom, koja jest i ostaje članica EU.

Britanski premijer David Cameron je u predreferendumskoj kampanji najavio da bi izlazak iz EU značio podizanje zidova na granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske i uspostavu graničnih kontrola. Takav rasplet događaja bi ugrozio izuzetno dobre ekonomske, trgovinske i uopće društvene odnose u toj regiji.

Neposredno nakon objavljivanja rezultata britanskog referenduma bivši čelnik Irske republičke armije (IRA) i aktuelni zamjenik šefa pokrajinske vlade u Sjevernoj Irskoj Martin McGuinness je izjavio da Sjevernoirci ne žele Brexit i da bi trebalo organizirati referendum o ujedinjavanju Sjeverne Irske sa susjednom članicom EU-a Republikom Irskom.

Britanska ministrica za Sjevernu Irsku Theresa Villiers je reagirala i kazala da prijedlog referenduma o ostanku Sjeverne Irske u sastavu Velike Britanije neće biti prihvaćen i da je za takvo nešto potrebna saglasnost svih sjevernoirskih političkih stranaka.

Mladi Britanci pokrenuli peticije za nezavisnost Londona i ponavljanje referenduma

Prema zvaničnim rezultatima referenduma u Velikoj Britaniji je blizu 75 mladih glasalo za ostanak u sastavu Evropske Unije, a i birači u Londonu su u omjeru 60 posto glasali za ostanak u EU.

Po objavljivanju rezultata referenduma u Velikoj Britaniji pokrenuto je nekoliko peticija na službenoj internet stranici Britanskog parlamenta, a najveću pažnju javnosti privukle su one za proglašenje nezavisnosti Londona i peticija u kojoj se prikuplja podrška javnosti za ponavljanje referenduma.

Do sada je više od 152.000 građana Londona potpisalo peticiju u kojoj se predlaže otcijepljenje i proglas nezavisnosti Londona, koji bi onda sa aktuelnim gradonačelnikom Sadiqom Khanom u funkciji predsjednika podnio zahtjev za članstvo Londona u EU.

Uporedo s tim, više od dva miliona Britanaca potpisalo je on-line peticiju za ponavljanje referenduma o ostanku Velike Britanije u EU.

Svaka on-line peticija koja na službenoj internet stranici parlamenta sakupi više od 100.000 potpisa može se uvrstiti na dnevni red rasprave u Donjem domu Britanskog parlamenta.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh