Svijet

PAMETNO ILI SULUDO? ISLANĐANI OSTAVLJAJU BEBE STARE TEK DVIJE SEDMICE DA SPAVAJU NA OTVORENOM!

Bebe spavaju na otvorenom i na -27 stepeni Celzijusa! Drijema u kolicima dok vi u kafiću ispijate svoju prvu jutarnju kaficu i čavrljate s prijateljicama ili ručate u nekom restoranu u gradu? Kako vam se čini taj scenario?

beba u kolicima - Hayat

Na Islandu je to naime normalna pojava, pa roditelji u glavnom gradu, Reykjaviku, bezbrižno ostavljaju svoju djecu vani dok odlaze u prodavnice i kafiće. Kažu, svjež zrak je dobar za njih, puno zdraviji od zatvorenog prostora. Ova praksa nije nikakav najnoviji trend, već nešto što se u nordijskim zemljama provodi već dugi niz godina. Roditelji ostavljaju svoje bebe da tokom dana spavaju vani, pa čak i kada se temperatura spusti debelo ispod nule, piše “Djecja posla“…

Iza tog neobičnog i kontraverznog postupka stoji teorija koja kaže da djeca izložena svježem zraku imaju manju šansu da uhvate prehladu ili da se razbole od djece koja cijeli dan borave u zatvorenom prostoru. Prema studiji provedenoj 2008. godine, nordijski roditelji također tvrde da djeca koja spavaju na otvorenom, spavaju znatno duže, ali i kvalitetnije.

Trend spavanja vani počinju praktikovati otprilike kada novorođenče navrši dvije sedmice života i to na način da ga iznesu van jednom dnevno. Roditelji su tako i primijetili da su djeca vani spavala znatno duže nego bi to činila u kući. Vani bi se temperatura obično kretala između -27 i +5 stepeni Celzijusa.

Majka troje djece, Lisa Mardon izjavila je 2013. godine za BBC da su joj djeca tako spavala od dana kada su došla na svijet.

“Smatram da je dobro za njih da počnu što prije boraviti na svježem zraku. To se posebno odnosi na zimu kada hara puno bolesti i viroza. Ovako se djeca jednostavno čine zdravija”, nadodala je Lisa.

Ovaj običaj je toliko ustaljen kod Islanđana da oni koji ne žive u kućama, već u stanovima u velikim zgradama, imaju čak poseban ležaj na svojim balkonima koji omogućuju bebama da se vani udobno smjeste. Zato, ako ikada budete šetali Reykjavikom i ugledate bebu u kolicima koja naizgled djeluju napušteno, ne brinite, roditelji su negdje u blizini, a beba unutra dobro je opremljena – zamotana u nekoliko slojeva flisa ili vune, obično s dva para rukavica i prikladnom kapicom.

Međutim, osim hladnoće, mnogim strancima ostavljanje beba vani, pitanje je i sigurnosti. Što ako neko uzme bebu? Međutim, u glavnom gradu Islanda, stopa kriminala vrlo je niska, a godišnje se u prosjeku dogode svega dva ubistva. Ljudi vjeruju svojim komšijama i sugrađanima, dovoljno da ostave bebe ispred kafića i prodavnica.

Ako još ne vjerujete u ovu “zdravstvenu teoriju”, trebate imati na umu da je prosječni životni vijek Islanđana 82 godine, što je za otprilike 10 godina duže od svjetskog prosjeka”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh