Svijet

UN: U svijetu rekordnih 29 miliona ovisnika o drogama

Najnoviji podaci Ujedinjenih nacija (UN) objavljeni danas pokazuju da je broj odraslih osoba, ovisnika o drogama u svijetu porastao prvi put u posljednjih šest godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ilustracija - Nezavisne.com

UN-ov odjel za drogu i kriminal (UNODC) u Svjetskom izvještaju o drogi 2016 navodi da je registrovano rekordnih 29 miliona ovisnika o drogama širom svijeta što je za dva miliona više nego što je bilo u prethodnom istraživanju.

Upotreba heroina je “naglo porasta” protekle dvije godine, navodi UN ističući da je to posebno izraženo u zemljama zapadne Evrope i u Sjevernoj Africi gdje ima i najviše ovisnika.

Istraživanje pokazuje da oko 14 procenata od 12 miliona ljudi koji su introvenski ovisnici ima HIV (AIDS). Dodaje se kako je 250 miliona odraslih osoba širom svijeta bar jednom probalo drogu u 2014. godini.

Kada je riječ o najčešćim uzrocima, UN navodi da su to siromaštvo i besperspektivnost.

Izvršni direktor UNODC-a Yury Fedotov apelovao je na “međunarodnu zajednicu da radi zajedno na provođenju mjera” kako bi se smanjila upotreba droge u svijetu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh