Svijet

Sastanak Cavusoglu – Vella u Ankari: EU se mora ponašati konstruktivnije prema Turskoj

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da će vlasti Turske po okončanju pregovora sa Evropskom unijom svakako pitati svoje građane za mišljenje i da to važi i u slučaju da dođe do zastoja u pregovorima, javlja Anadolu Agency (AA).

George Vella i Mevlut Cavusoglu - Anadolija

Cavusoglu se sastao danas u Ankari sa ministrom vanjskih poslova Malte Georgeom Villom, nakon čega je održan bilateralni susret delegacija dvije zemlje. Na konferenciji za novinare nakon sastanaka, Cavusoglu je komentirao aktuelna regionalna i globalna pitanja.

Istakao je kako Turska od početka pokazuje konstruktivan stav i odnos prema procesima uvođenja vizne liberalizacije, ali da je po budućnost Evropske unije zabrinjavajuće to što sve češće evropski političari svojim izjavama potvrđuju trend rasta islamofobije i antiturskog raspoloženja u Evropi.

Podsjetivši da je Turska ispunila blizu 70 kriterija koje je pred nju postavila EU i da je od početka transparentno partnerima kazala šta može i hoće, a šta neće činiti, Cavusoglu je kazao da se prema takvoj Turskoj EU mora ponašati konstruktivnije.

“Pregovori između Turske i EU odvijaju se svojim tokom. Mi smo od početka kazali da ćemo po okončanju pregovora tražiti mišljenje svog naroda, baš kao što su i članice Unije kazale da će postaviti referendumsko pitanje o članstvu Turske. Naravno da ćemo pitati svoj narod nakon okončanja pregovora, jer mi svoju snagu i baziramo na podršci tog naroda. To važi i za situacije kada dođe do zastoja u pregovorima. I naš predsjednik je kazao da je moguće da pitamo narod šta i kako dalje ukoliko dođe do zastoja u pregovorima“, kazao je Cavusoglu.

Naglasivši da izjave koje dolaze iz EU uznemiruju turski narod i kako neispunjavanje obećanja dovodi do gubljenja povjerenja, Cavusoglu je kazao da se najava mogućnosti da Turska pita svoje građane o budućim koracima ne smije tretirati kao prijetnja, već kao princip turske vlasti da o važnim pitanjima konsultira narod.

“Međutim, uvjereni smo da će na narednim sastancima ponovo vladati razum i da ćemo nastaviti put zajedno sa EU, posebno o pitanju vizne liberalizacije. Mi želimo samo ono na šta imamo pravo“, kazao je Cavusoglu.

Na upit novinara da komentira nedavno objavljenu vijest da Turska nije dozvolila zvaničniku njemačkog Ministarstva odbrane da posjeti kompleks vojne baze u Incirliku, Cavusoglu je kazao da je Turska aktivna članica međunarodne koalicije za borbu protiv terorističke organizacije ISIS i da pruža svaku vrstu tehničke i druge podrške svim članicama koalicije da smjeste vojsku i avione u bazi u Incirliku, što su do sada učinile Njemačka, SAD, Velika Britanija, Katar i Saudijska Arabija.

“Baza u Incirliku je otvorena za sve vojne tehničke delegacije, ali u ovoj fazi smatramo da nije prikladno da bazu posjećuju druge delegacije, posebno ne političari. To je ukratko srž tog slučaja“, pojasnio je Cavusoglu.

Negirao je navode nekih krugova da bi Turska mogla sarađivati sa režimom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u borbi protiv terorističke grupe PYD, sirijskog ogranka PKK-a.

“Naravno da ćemo nastaviti odlučnu borbu protiv ISIS-a i YPG-a, ali nemoguće je da sarađujemo sa režimom koji i dalje izvodi napade na civile, bolnice i škole i u tim napadima koristi hemijsko oružje i razorne barel-bombe“, zaključio je Cavusoglu.

Kazao je da Turska vodi pregovore o normalizaciji odnosa sa Izraelom, ali da nikada neće odustati od uvjeta ukidanja embarga Gazi, niti dozvoliti da predmet pregovora bude Hamas.

“Da je Turska htjela odustati od tih uvjeta, odnosi sa Izraelom bi već bili normalizirani. Mi nikada nećemo napustiti Palestince u Gazi. Sa Izraelom pregovaramo o tome kako ispuniti te uvjete, pomoći Palestincima Gaze i ukloniti sve blokade. Pregovaramo, ali nećemo odustati od svojih uvjeta“, poručio je Cavusoglu.

Ministar vanjskih poslova Malte Vella je komentirao zahtjev Evropske unije da Turska za uvođenje vizne liberalizacije izmijeni zakon o borbi protiv terorizma, te kazao da o tom pitanju mora biti više razumijevanja.

Vella: Britanski referendum poput otvaranja Pandorine kutije

“Mi razumijemo kroz šta turska vlada prolazi i smatram da je tu potrebno više dijaloga, otvorenosti i saradnje. Ne znam koliko je primjereno reći, ali mi se moramo postaviti na mjesto Turske i onda razmisliti o svemu“, kazao je Vella.

Dodao je kako Malta snažno podržava približavanje Turske Evropskoj uniji i da je potrebno nastaviti konstruktivni dijalog i intenzivirati taj proces.

Na upit novinara da komentira referendum koji se danas održava u Velikoj Britaniji i koji će odrediti da li će ta zemlja ostati ili istupiti iz Unije, Vella je kazao da je to zabrinjavajuči događaj za budućnost EU, bez obzira na sam rezultat.

“Bez obzira na rezultat, referendum će pokrenuti proces razmišljanja u Evropi. Neće se biti moguće vratiti na staro stanje, a može doći do toga da se i u još nekim članicama pokrene pitanje izlaska iz Unije. Takvi potezi su uvijek poput otvaranja Pandorine kutije i zbog toga smo zabrinuti“, kazao je Vella.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh