Svijet

DRESIRANI ŠTAKORI DEMINIRALI PRVE HEKTARE MINSKOG POLJA U KAMBODŽI

Gabijski torbasti štakori ili divovski podsaharski štakori deminirali su prve hektare minskih polja u Kambodži, zemlji na jugoistoku Azije koja je nakon dugogodišnjeg građanskog rata ostala ostala “zasijana” minama i neeksplodiranim eksplozivnim sredstvima.

Štakor - AA

Belgijska organizacija APOPO, specijalizirana za dresiranje podsaharskih štakora za otkrivanje tuberkuloze i mina, saopštila je da su dresirani štakori deminirali prvih devet hektara minskog polja u pokrajini Siem Reap, piše “Anadolu Agency”.

“Program HeroRats je još u testnoj fazi, ali se već pokazao izuzetno efikasan jer štakori veoma brzo i precizno otkrivaju mine i pomažu deminerima”, kazao je za AA direktor Centra za deminiranje u Kambodži Heng Ratana.

Podsaharski štakori imaju izuzetno izraženo čulo mirisa, pa su dobri tragači. Za svega deset minuta štakori za otkrivanje tuberkuloze procijene toliko uzoraka sline, za koliko je laboratorijskom tehničaru potreban cijeli dan. Ista situacija je i sa minama i eksplozivima jer jedan dresirani štakor za pola sata pregleda 200 metara kvadratnih površine, za šta je demineru sa svom skupom opremom potrebno od dva do četiri dana.

Brzo, jeftino i efikasno su karakteristike deminiranja minskih polja pomoću štakora koji, iako su među najvećim te vrste, svojom masom od oko kilogram ne aktiviraju mine kada stanu na njih.Kambodža spada u red zemalja sa najvećim minskim poljima u svijetu, sa oko 2.000 kilometara kvadratnih površine koja čeka na deminiranje.

Belgijanac Bert Weetjens osnovao je nevladinu organizaciju APOPO još 1997. godine s ciljem da štakore dresira za otkrivanje tuberkuloze i mina. On je 2000. godine preselio u Tanzaniju gdje je pomogao u deminiranju velikim površina. To mu je bila referenca da četiri godine kasnije, 2004. godine, dobije međunarodni certifikat i njegov program je nazvan „HeroRats“. Od tada su štakori u Mazombiku deminirali minska polja na površini od 8.500 kilometara kvadratnih.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh