Svijet

Erdogan: Svi teroristi ubijaju ljude, zato nema dobrih i loših terorista

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom iftara s predstavnicima civilnog društva u Istanbulu istakao da bi prava prijetnja i opasnost za Tursku bilo da zemlja ostane bez snage da pomaže, kako je rekao, unesrećenima i ugnjetavanima u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA)…

Recep Tayyip Erdogan - Yahoo.com

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom iftara s predstavnicima civilnog društva u Istanbulu istakao da bi prava prijetnja i opasnost za Tursku bilo da zemlja ostane bez snage da pomaže, kako je rekao, unesrećenima i ugnjetavanima u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA)…

“Stvarna prijetnja Turskoj nisu ni napadi terorističke organizacije niti finansijska kriza, a ni neprijateljstvo neke sile. Nama bi najveća prijetnja bila da ostanemo bez snage i razumijevanja da pomognemo žrtvama, ugnjetavanima i onima kojima se čini nepravda”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako turski narod, zbog historijskih iskustava, dobro zna šta znači borba za nezavisnost i suverenitet.

“Razumijemo i našu braću koja danas vode vrlo sličnu borbu. Zato je Turska i dalje uz sve muslimane koji su predmet velike nepravde i ugnjetavanja. Suosjećamo se s ljudima kojima je teroristička organizacija srušila dom, izbjeglicama iz Sirije i Iraka, Palestincima, muslimanima Arakana. Svima vam na neki način pomažemo”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako su neopravdane optužbe i kritike protiv Turske, a koje dolaze iz pojedinih evropskih zemalja.

“Neki kažu da su se zabrinuli zbog Turske. Kada su se desili događaji u Gezi parku govorili su ‘zabrinuti smo zbog situacije u Turskoj’. I ja sada njima govorim: ‘Veoma sam zabrinut zbog posljednjih dešavanja u Francuskoj, Belgiji i Engleskoj.’ Osjećaju se nelagodno. Znači, kada se pojavi teroristička prijetnja onda i ti kažeš policiji: ‘Uradite ono što je potrebno!’ Svi teroristi ubijaju ljude. Zato nema dobrih i loših terorista”, rekao je turski predsjednik.

Kritikovao je i zvaničnike u Evropskom parlamentu koji se slikaju sa zastavama terorističke organizacije PKK.

“Oni koji su u hodnicima zgrade Evropskog parlamenta isturili zastave terorističke organizacije i koji se slikaju pred njima i oni koji ih na taj način podstiču na djelovanje nemaju nikakvo pravo da kažu: ‘Mi se borimo protiv terorizma.” Ovim sigurno ne možete ništa postići, ne možete se ovako boriti za temeljna prava i slobode. U pogrešnoj ste igri. Radite pogrešne stvari”, istakao je Erdogan.

Na kraju je podsjetio da se Turska u prvom kvartalu ove godine našla u grupi zemalja s najvišim ekonomskim rastom u Evropi.

“Rast od 4.8 posto sigurno pokazuje napredak. Bitno je vjerovati u nešto. Kada vjerujete, u stanju ste ostvariti i ono što izgleda nemoguće”, kazao je Erdogan.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh