Svijet

Imam u džamiji tokom hutbe petkom u ruci drži mač

Stara džamija u Edirneu je sagrađena 1403. godine i čuva neobičnu tradiciju…

Imam Ismail Sen - Anadolu Agency

Eski džamija (Stara džamija) u zapadnom turskom gradu Edirneu, mjesto je gdje se već 600 godina čuva neobična tradicija, a ona se ogleda u tome da imam hutbu tokom džuma-namaza (muslimanske molitve petkom) obavlja držeći mač u ruci, piše “Anadolu Agency”.

Ova tradicija datira još iz vremena kada su osmanski prinčevi preuzimali prijestolje tako što bi održali hutbu sa mačem u ruci.

Ismail Sen, mujezin Stare džamije u Edirneu, koja je sagrađena 1403. godine, u razgovoru sa novinarom AA, kazao je kako je grad Edirne 1361. godine osvojen mačem, te da ova tradicija zapravo u sebi nosi i tu simboliku.

“U osmanskom periodu ceremonije na kojima su prinčevi preuzimali prijestolje održavane su petkom u džamiji. Prinčevi bi tada održali prvu hutbu sa mačem u ruci. U ovoj džamiji ta tradicija duga je šest stoljeća i mi je isto tako nastojimo sačuvati”, rekao je Sen.

Kazao je kako se na ovaj način prisjećaju i nekih starih vremena. Čuvanje ovakve tradicije u Staroj džamiji izaziva oduševljenje brojnih vjernika iz cijele Turske, ali i onih koji dolaze sa Balkana da posjete ovu džamiju.

Hutba je sastavni dio džuma-namaza, odnosno sedmično obraćanje imama-hatiba svojim džematlijama, koje datira još od vjerovjesnika Muhammeda a.s. Imam hutbu drži sa minbera, prostora koji se u džamiji nalazi u obično u desnom uglu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh