Svijet

Nema više prevođenja: EU će uskoro priznavati vjenčane i rodne listove iz svake države

Javne isprave poput rodnog ili vjenčanog lista ili potvrde o nekažnjavanju od 2019. vrijedit će na području cijelog EU i više se neće morati prevoditi i certifikovati, odlučeno je jučer u Evropskom parlamentu, gdje je prihvaćena uredba koja smanjuje troškove i formalnosti za one koji iz jedne članice EU sele u drugu.

rodni list - Fokus

“Više od 14 miliona građana EU živi u državi članici različitoj od svoje matične države. Oni su prisiljeni baviti se mukotrpnim birokratskim procedurama kad se žele oženiti ili udati, upisati dijete u matičnu knjigu rođenih ili dokazati da nisu kažnjavani. Današnjim glasanjem napravili smo prvi korak prema smanjenju tih birokratskih prepreka”, rekla je Mady Delvaux, luksemburška socijaldemokratkinja koja je u Evropskom parlamentu bila izvjestiteljica o ovoj novoj uredbi, piše “Večernji“…

Uredba propisuje da država članica mora kao vjerodostojne prihvatiti javne isprave izdane u drugoj državi Unije i pritom ih nema potrebe ovjeravati žigom, kao što je to danas slučaj.

Druga je novost uvođenjem standardnih višejezičnih obrazaca, dostupnih na svim jezicima EU, zahvaljujući kojima više neće biti potrebno plaćati službeni prijevod sudskih tumača i ovjerenu kopiju. Uredba obuhvaća javne isprave kao što su rodni list, vjenčani list, smrtovnica, potvrda o boravištu ili prebivalištu, potvrda o državljanstvu, o razvodu braka, o registrovanom partnerstvu i drugom. Ali uredba se ne odnosi na univerzitetske diplome ili potvrde o invalidnosti, koje se i dalje neće automatski priznavati, nego tek nakon ovjere i prevoda.

“To su dobre vijesti za osobe koje se sele u drugu državu EU zbog, na primjer, studiranja ili zapošljavanja. Pomažemo ljudima da se lako kreću unutar Unije”, komentarisala je evropska povjerenica za pravosuđe Vjera Jourova.

Uredba je donesena i zato što je istraživanje Eurobarometra pokazalo da 73% građana EU želi da se poboljša protok javnih isprava među državama članicama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh