Svijet

Najsveobuhvatniji izvještaj UN: Izrael je glavni krivac za patnje Palestinaca

Sukob s Izraelom, uključujući okupaciju Zapadne obale i blokadu pojasa Gaze, glavni su uzrok palestinske “humanitarne ranjivosti”, sudeći po danas objavljenom izvještaju UN.

Protesti u Palestini - Anadolija

Peti godišnji izvještaj o situaciji na OPT (okupiranim palestinskim teritorijama) objavio je palestinski ogranak Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), prenose izraelski mediji.

Izvještaj “Izlomljeni životi” objavljen na engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku predstavlja “sveobuhvatan pregled osnovnih uzroka ili pokretača humanitarnih povredljivosti na OPT”.

Glavni uzrok je Izrael, navodi se u dokumentu.

“Humanitarne potrebe na okupiranoj palestinskoj teritoriji i dalje se pokreću praksom povezanom sa dugom izraelskom okupacijom i nastavkom sukoba”, navodi se u izvještaju i dodaje da su drugi uzrok palestinske frakcije poput Hamasa i Fataha koje dominaraju u Palestinskoj upravi, kao i Egipat koji također drži Gazu pod blokadom.

“Ovog mjeseca Palestinci ulaze u 50. godinu pod izraelskom okuacijom”, rekao je predsjedavajući palestinskog ogranka OCHA David Carden, ocijenivši da izvještaj “jasno pokazuje razoran uticaj situacije koja se nastavlja”.

“Palestinske patnje su najakutnije u Gazi”, prenosi izraelski list Times of Israel.

“Patnje koje su posljedica neprijateljstava 2014. – sa blizu 90.000 još uvijek raseljenih Palestinaca u drugoj polovini 2015, spajaju se sa osam godina dugom blokadom Izraela i skoro stalnim zatvaranjem prelaza Rafa za putnike od strane Egipta i unutrašnjim palestinskim podjelama”, navodi se u dokumentu.

Nesigurni uslovi života raseljenih djevojčica i žena podstiču čitav niz briga za zaštitu, uključujući povećanu izloženost nasilju zasnovanom na polnim razlikama.

Napadi naseljenika

Na Zapadnoj obali broj poginulih i ranjenih Palestinaca od strane izraelskih snaga je najveći od kada je OCHA u 2005. počela da bilježi broj žrtava.

Porast broja žrtava zabilježen je i među Izraelcima u napadima Palestinaca sa Zapadne obale, a izraelski odgovori na palestinske napade nožem ocijenjeni su kao pretjerana upotreba sile.

U izvještaju se posebna pažnja poklanja jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i nasilju nekih jevrejskih naseljenika protiv Palestinaca.

Dokumentovani slučajevi napada naseljenika i nasilno oduzimanje palestinske zemlje sugerišu da je to često dio kalkulisanog napora da naseljenici potisnu palestinske poljoprivrednike i da to postanu de fakto područja pod izraelskom kontrolom.

Iako je broj napada naseljenika na Palestince smanjen prošle godine, broj stabala koja pripadaju Palestincima, oštećenih, ukradenih i posječenih – 11.254, u nasilju naseljenika je najveći od 2006.

Palestinska djeca u zatvorima

Izraelske mjere protiv terorizma također su kritikovane i navedeno je da je do kraja 2015. godine u izraleskim zatvorima bilo više Palestinaca (preko 6.000) nego bilo koje druge godine od 2010. i više palestinske djece (422) nego bilo koje druge godine od 2008.

U izvještaju se traži da Izrael okonča kontroverznu praksu administrativnog pritvora bez suđenja osumnjičenih za terorizam i da se obračuna s jevrejskim nasiljem protiv Palestinaca, kao i da okonča blokadu Gaze koja je označena kao kolektivno kažnjavanje.

Od islamskog Hamasa koji vlada Gazom, zahtijeva se da prekine sve napade na izraelske civile i civilne objekte, uključujući sve raketne napade.

Navodi se da Palestinska uprava na Zapadnoj obali mora dozvoliti slobodu izražavanja i ukinuti smrtnu kaznu na teritoriji koju kontroliše.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh