Svijet

U susret ramazanu: Post u Skandinaviji će trajati 22 sata, u Argentini oko devet

Muslimani u pojedinim gradovima Islanda, Švedske i Norveške ovog ramazana, mjeseca posta muslimana, postit će oko 22 sata, dok će u muslimani u argentinskom gradu Ushuaiji postiti devet sati i sedam minuta…

Begova džamija - Faktor

Muslimani u pojedinim gradovima Islanda, Švedske i Norveške ovog ramazana, mjeseca posta muslimana, postit će oko 22 sata, prenosi “Anadolu Agency”.

Muslimani u švedskom gradu Kiruna, u norveškom gradu Tromso te u Reykjaviku, glavnom gradu Islanda, postit će 22 sata, dok će oni u Stockholmu, Oslu, Kopenhagenu i Helsinkiju postiti oko 20 sati.

Postači u Reykjaviku će prvog dana ramazana postiti 21 sat i 38 minuta, što je najduže na svijetu, dok će najkraće postiti muslimani iz grada Ushuaia u Argentini, čiji će post trajati devet sati i sedam minuta.

Ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska Sunca. To je treći temelj islama.

Muslimani koji žive u zemljama Skandinavije suočavaju se s drugim problemom, a to je da Sunce ne zalazi uopšte, pa zbog toga moraju praviti vještačke proračune o dužini posta.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh