Svijet

Mirovni pregovori o Siriji mogli bi biti odgođeni

Mirovni pregovori o Siriji mogli bi biti odgođeni. Diplomati su obavijestili da je izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura rekao danas Vijeću sigurnosti da on “ne planira nove pregovore prije dvije do tri sedmice”.

Sirija - Novovrijeme.ba

Staffan de Mistura, je Vijeću putem videokonferencije naglasio da prvo treba postići napredak u primjeni prekida vatre i isporuci humanitarne pomoći prije nego što se nastave pregovori između vlade i oružane opozicije, javlja “Fena”.

I dalje, prema diplomatima, Staffan de Mistura je napomenuo da je generalno nivo sukoba opao, ali da na brojnim mjestima prekid neprijateljstava zvanično uspostavljen krajem februara postoji samo na papiru.

Što se tiče humanitarnog pristupa, otkrio je on, UN treba garancije za sigurnost da bi pristupio ispuštanju pomoći putem aviona.

Dvije sesije intersirijskih indirektnih pregovora su održane u Ženevi pod okriljem UN-a. Posljadnja u aprilu je bila prekinuta nakon povlačenja delegacije pobunjenika, i nijedna nije dovela do značajnog napretka. Međunarodna grupa za podršku Siriji (21 zemlja i tri multilateralne organizacije) koja se sastala 17. maja u Beču, kojom kopredsjedavaju Rusija i Sjedinjene Američke Države, nije uspjela utvrditi kalendar za nastavak mirovnih pregovora.

Staffan de Mistura je rekao u četvrtak novinarima u Ženevi, da brojni civili rizikuju da umru od gladi u Siriji ako humanitarna pomoć ne stigne brzo u nekoliko mjesta.

On je posebno naveo Daraju i Muadamiju (u blizini Damaska pod opsadom vladinih snaga), kao i Kefraju i Fuau (pod opsadom opozicijskih snaga).


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh