Svijet

BIZARNO ILI HUMANO? Doktor je spasio 6.500 beba, ali na veoma čudan način

Bruklinski “Coney Island” bilo je poznat kao grad kepeca, divljih životinja i bradatih žena tokom prve polovine 20. vijeka. Međutim, tamo je živio i čovjek koji ne samo da se bavio zabavom, već je uz pomoć nje spasio na hiljade prijevremeno rođenih beba.

Martin Couney - Novi

Fizičar po imenu Martin Couney bio je poznat pod nadimkom “doktor za inkubator”, a imao je štand na kojem prikazivao pravu borbu života i smrti. Bila je to jedna od najpopularnijih atrakcija na ostrvu, piše “Novi“…

Njegova , da kažemo bizarna humanost je ostala zapisana u istoriji.

U to vrijeme za prijevremeno rođene bebe se mislilo da su genetski inferiorne, pa su bile prepuštene same sebi kako bi se izborile za život.

Koliko god da ovaj poduhvat iz današnje perspektive deluje šokantno, ipak je uspio da promjeni tok američke nauke.

Couney je očajnim roditeljima ponudio eksperimentalno rješenje, a zbog njegove visoke cijene, došao je na veoma neobičnu ideju kako da se pokriju troškovi liječenja.

Tokom 40 godina, u periodu od 1903. do 1943. godine jevrejsko-nemački fizičar izlagao je inkubatore sa prijevremeno rođenim bebama u zabavnom parku koji je nazvao “Cio svijet voli bebe”.

Dok je nekome ovo bilo zabavno, prijevremeno rođene bebe su se borile za život. Da bi ih vidio, gledalac je morao da plati 25 centi.

57458477-8eb4-4e05-a54f-78d00a0a0a6c-martin-5-690x480

Iako surovo, ovo je bio jedini način da se sakupi novac za veoma skupu njegu. Dnevno, po bebi, njega je koštala 15 dolara, što je danas ravno cifri od 405 dolara.

Inkubatori su bili napravljeni od čelika i stakla i imali su nogare. Sa spoljne strane bio je postavljen aparat iz kojeg je išla topla voda kroz cijev koja se nalazila ispod bebinog kreveta. Termostat je regulisao toplotu, a druga cijev se koristila za sprovođenje svježeg vazduha iz spoljašnje sredine u inkubator. Vazduh, kako bi se očistio od bakterija i virusa, najprije bi prošao kroz vunu koja je bila natopljena antiseptikom, pa potom na suhu vunu.

Couney je u medicinskom svijetu bio odbačen kao šoumen. Američki ljekari nisu mnogo pažnje pridavali prijevremeno rođenim bebama, pa su u velikom procentu umirale.

Ovaj inovator je i prije samog projekta držao predavanja širom SAD govoreći da su neke od najistaknutijih ličnosti, poput Charlesa Darwina, Isaaca Newtona, Napoleona prijevremeno rođeni.

Iako je Couneyeva zamisao išla rame uz rame sa zabavnim parkom, on se vrlo profesionalno postavio. Naime, medicinske sestre su nosile uštirkane bijele uniforme, a objekat je uvijek bio besprijekorno čist. Ako bi saznao da neka od njih pije ili puši, odmah bi bila otpuštena.

Tokom karijere koja je bila duga skoro pola vijeka, tvrdio je da je spasio skoro 6.500 beba, a da je uspješnost bila 85 odsto, piše “Daily mail”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh