Svijet

WHO: Očekivani životni vijek u svijetu porastao za pet godina

Najveći rast se dogodio u Africi zbog poboljšanja u zdravstvenoj zaštiti djece i boljoj dostupnosti lijekovima, uključujući i one za malariju i AIDS.

Afrika/djeca - Nezavisne.com

Prema izvještaju koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila u četvrtak očekivani životni vijek u svijetu je porastao za oko pet godina u posljednjih 15 godina. To je najveći rast koji je zabilježen još od šezdesetih godina prošlog vijeka, javlja “Anadolu Agency”.

Najveći rast životnog vijeka se dogodio u Africi zbog poboljšanja u zdravstvenoj zaštiti djece i boljoj dostupnosti lijekovima, uključujući i one za malariju i AIDS.

Zdravstvena organizacija Ujedinjenih nacija navodi da je globalno gledajući očekivani životni vijek za bebe rođene 2015. godine, 69 godina za muškarce i 71 za žene. Dodajući da žene u Japanu i muškarci u Švajcarskoj obično žive najduže, dok Siera Leone ima najmanji očekivani životni vijek za oba spola.

U izvještaju se navodi i da su očigledni propusti u podacima iz pojedinih zemalja, te da oko polovine svih smrtnih slučajeva u svijetu uopšte nije registrovano.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh