Svijet

Libijska vlada uputila Zapadu zvaničan zahtjev za vojnom intervencijom!

Nova libijska vlada nacionalnog jedinstva zvanično je uputila poziv međunarodnoj zajednici da interveniše u Libiji…

Libijska vlada - Princip

SAD i EU su objelodanile namjeru da intervenišu u Libiji još krajem prethodne godine, ali su smatrale da prvo treba ujediniti dvije libijske vlade (u Bengaziju i Tripoliju) a potom sugerisati libijskoj vladi da zahtijeva intervenciju preko UN-a, kako bi cio proces bio odrađen u skladu sa međunarodnim zakonom, piše “Princip“…

Libijske vlasti su saopštile da je u nedavnim borbama protiv Islamske države vlada izgubila 32 vojnika, a Zapad je reagovao na ovu vijest tako što je predložio da se Libiji ukine embargo na oružje, kako bi se libijska vlada bolje opremila za predstojeće borbe.

Francuske, britanske, američke i italijanske trupe nalaze se u Libiji još od kraja prošle godine, i smatra se da je period od 6 mjeseci priprema za predstojeći rat više nego dovoljan.

Islamska država ima jedva oko 2.000 boraca u Libiji, ali je prisustvo stranih trupa u ovoj državi bitno iz dva druga razloga:

  • obezbijediti neometan dotok libijske nafte na Zapad i
  • spriječiti izbjeglice iz sjeverne Afrike da se otisnu morskim putem prema Evropi.

Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh