Svijet

Težak život afganistanskih izbjeglica u Iranu: Rade po 13 sati za 13 dolara

Afganistanske izbjeglice, koje su godinama ranije iz sigurnosnih i ekonomskih razloga primorani napustiti svoje domove, u teškim uslovima život nastavljaju u Iranu, piše Anadolu Agency (AA).

Afganistanske izbjeglice - Anadolija

Sve su napustili i došli u Iran gdje rade najteže fizičke poslove za vrlo niske plate. Afganistanske izbjeglice koje rade u proizvodnji vapnene cigle za AA su ispričali o teškom životu i problemima s kojima se svakodnevno susreću.

Rahim Abdullah je prije 35 godina s porodicom napustio svoj dom u Afganistanu. Imao je tada šest godina, a u Iran su, kako je kazao, došli zbog rata u njihovoj matičnoj zemlji.

Unatoč tome što nemaju sigurnosnih problema, Abdullah je istakao, da svakodnevno vode bitku za život. Prema njegovim riječima, životni uslovi su jako teški.

“S obzirom da ne mogu plaćati, svog 11-godišnjeg sina Kerima ne može slati u školu. S njim radim u proizvodnji vapnene cigle”, ispričao je Abdullah.

Naglasio je da kući, koja je udaljena pet kilometara od mjesta gdje rade, idu jednom sedmično, jer na taj način štede novac koji bi potrošili u putu.

“Ostajemo u spavaonici u fabrici. Radimo od 6 ujutro do 19 sati. Sin i ja dnevno zajedno zaradimo oko 13 dolara”, kazao je Abdullah.

Afganistanac Kazim Haydari je prije 15 godina došao u Iran i također radi u istoj fabrici.

“Imam petero djece. Unatoč tome što je ovdje jako teško, ja moram raditi, jer je skup život. Radim od pet do 19 sati. Također, radim i na plantažama”, ispričao je Kazim.

Šezdesetogodišnji Mehmet Hasan Asuri je prije 17 godina napustio svoj Afganistan. Zbog zdravstvenih problema dnevno radi do šest sati. Zarađuje oko 8 dolara, a nema zdravstvenog osiguranja.

“I supruga, zbog bolesti, ne radi. Teško je, ali smo sretni jer smo daleko od rata”, poručio je Asuri. Dolazak afganistanskih izbjeglica u Iran počeo je 1979. godine. U Iranu se nalazi oko 2,5 miliona Afganistanaca, a samo 950.000 ima boravišnu dozvolu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh