Svijet

Davutoglu i Erdogan na centralnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice okončanja opsade u Kut al Imareu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govorio je u Istanbulu na centralnoj manifestaciji obilježavanja 100. godišnjice okončanja opsade iračkog grada Kut al Imare, javlja Anadolu Agency (AA).

Recep Tayip Erdogan i Ahmed Davotoglu - Nezavisne.com

Erdogan u obraćanju prisutnima kazao kako on odbija poimanje historije po kojem višestoljetna historija turskog naroda i civilizacije počinje tek nkon 1919. godine…

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je neprijatelj naroda i države svako onaj ko odbaci historiju posljednjih 200, pa čak i 600 godina ispunjenu pobjedama i porazima i onaj za koga historija počinje tek nakon što smo postali Republika.

Na centralnoj manifestaciji obilježavanja 100. godišnjice okončanja opsade iračkog grada Kut al Imare prisutnima se obratio i turski premijer Ahmet Davutoglu:

“U periodu kada je vladalo opće beznađe, pobjeda u Kut al Imareu je postala ‘izvor života’ za naš narod i sve ugnjetane narode na tom prostoru. Želja za očuvanjem nezavisnosti slična onoj koja je počela u Canakkaleu, pojavila se u Kut al Imareu. U Canakkaleu se branio Istanbul, a u Kut al-Imareu Bagdad. Herojska borba naših šehida i boraca u Kut al Imareu dala je dušu i smisao Republici Turskoj koja će biti osnovana borbom za nezavisnost”, rekao je Davutoglu.

On je dodao kako se Turska danas na human način odnosi prema svima onima koji bježe od smrti i rata, bez obzira na vjeru te sektašku i etničku pripadnost, isto kao što se u prošlosti odnosila prema zarobljenicima.

Podsjećamo, na današnji dan prije tačno 100 godina okončana je opsada Kut Al Imara, odnosno jedna od glavnih bitaka u Prvom svjetskom ratu između osmanskih i britanskih snaga. Ova bitka okončana je pobjedom Osmanlija, odnosno potpunom predajom britanskih snaga.

Kut al Imare je grad u istočnom Iraku, nalazi se 170 kilometara južno od Bagdada, na obalama rijeke Tigris i 350 kilometara sjeverno od Perzijskog zaljeva. Ovaj grad bio je mjesto jedne od najvažnijih bitki u Prvom svjetskom ratu, između osmanskih i britanskih snaga. Ona je u historiji poznata i kao Opsada grada Kut Al Imara, a pored Rata za nezavisnost, važi za jednu od najvećih pobjeda Osmanlija prije raspada Osmanskog carstva.

Opsada Kuta je trajala od 7. decembra 1915. do 29. aprila 1916. Turska vojska pod zapovjedništvom turskog paše i vojnog historičara Wilhelma Leopolda Colmara Freiherra von der Goltza, morala se boriti protiv britanskih pokušaja da se oslobodi garnizon u Kutu, a u isto vrijeme da drži Kut pod opsadom.

Britanci su tri puta bezuspješno pokušali probiti opsadu. Poslije prvog pokušaja prodora, general Nixon je smijenjen i zamijenjen generalom Lakeom. Britanci su imali 23.000 žrtava u pokušajima proboja opsade. Konačno, Britanci su se predali u Kutu 29. aprila 1916. godine. Sa omsanske strane bilo je oko 10 hiljada poginulih i ranjenih, a prema nekim podacima oko 18 hiljada britanskih vojnika je zarobljeno.

Ministarsto za kulturu i turizam Republike Turske, povodom 100 godina od čuvene bitke, ove godine organizuje niz aktivnosti i projekata kako “posljednja bitka i pobjeda” Osmanlija ne bi bila zaboravljena.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh