Svijet

OBAMA: Amerika i cijeli svijet trebaju snažnu, naprednu, demokratsku i ujedinjenu Evropu

Predsjednik SAD u posjeti industrijskom sajmu u Hannoveru

Barack Obama - Nezavisne.com

Sjedinjene Američke Države i cijeli svijet trebaju snažnu, naprednu, demokratsku i ujedinjenu Evropu – rekao je danas Barack Obama u govoru u Hannoveru, gdje je obišao industrijski sajam.

– Ujedinjena Evropa je potreba svih nas. Možda vam treba neko izvana, poput mene, da vam ukaže na napredak koji ste ostvarili – kazao je Obama.

U govoru je naglasio da ono što se događa u Evropi ima posljedice na čitav svijet.

Obama je počeo posljednji dan boravka u Njemačkoj posjetom sajmu u Hannoveru, najvećem svjetskom industrijskom sajmu, zajedno s kancelarkom Angelom Merkel, a kasnije će se oboje sastati s nekoliko evropskih čelnika, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, britanskim premijerom Davidom Cameronom i italijanskim Matteo Renzijem.

Američki je predsjednik rekao da Evropa treba preuzeti svoj dio globalne odgovornosti kako bi se zagarantovala međunarodna sigurnost, te naglasio da bi NATO i evropske zemlje mogli učiniti više u borbi protiv džihadista tzv. Islamske države. Također je pozvao evropske zemlje da povećaju vojna ulaganja i da ne podlegnu ‘samozadovoljstvu’ na tom planu.

Rekao je također da sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog ukrajinske krize moraju ostati na snazi sve dok Moskva u potpunosti ne provede mirovne pregovore iz Minska, a najavio je i slanje dodatnih vojnika u Siriju.

– Želim dobre odnose s Rusijom, ali moramo joj zadržati sankcije dok u potpunosti ne provede ugovore iz Minska – naveo je Obama.

Naglasio je se da ‘veličina’ jedne države ne stječe zlostavljanjem drugih, već saradnjom.

Obama je također najavio slanje dodatnih 250 američkih vojnika u Siriju koji bi trebali pripomoći borbi protiv Islamske države.

– Odobrio sam slanje do 250 dodatnih američkih vojnika, posebno onih koji pripadaju specijalnim snagama, u Siriju – kazao je Obama, dodajući da će oni učestvovati u ‘obuci i pomoći lokalnim snagama’ koje se bore protiv ISIL-a.

– Mali broj pripadnika posebnih američkih kopnenih snaga već je u Siriji i njihova stručnost bila je ključna da bi se omogućilo lokalnim snaga da izbace ISIL iz nekih ključnih zona – rekao je Obama.

Pozvao je na ponovnu uspostavu primirja u Siriji i rekao da je o tome nedavno razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Razgovarao sam s Putinom početkom prošle sedmice kako bih pokušao garantovati da ponovo možemo uspostaviti primirje – rekao je Obama.

Obama je tokom posjete sajmu rekao da je to njegova šansa da poruči ljudima ‘Kupujte američko’, te dodao da je ponosan što može učestvovati u prezentaciji ‘američkog duha inovativnosti’.

Na kraju je kazao kako planira naučiti njemačku kancelarku da igra golf i rekao da želi jednom ponovo doći u Njemačku za vrijeme Oktoberfesta.

– Nikad nisam bio na Oktoberfestu. Mislim da je tamo zabavnije kad niste predsjednik – dodao je Obama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh