Svijet

Turska: U Canakkaleu obilježena 101. godišnjica kopnene bitke

– Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta

Stogodišnjica bitke na Čanakaleu - Anadolija

General major 18. mehanizovane pješadijske brigade Ismail Gurgen u obraćanju na ceremoniji održanoj na platou ispred spomenika poginulim borcima na poluotoku Galipolje, turska provincija Canakkale, povodom 101. godišnjice kopnene bitke za Canakkale, govorio je o tome kako se ova bitka odvijala, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

“Canakkale su, pored svih krvoprolića svojevrsni spomenik čovječanstva”, rekao je Gurgen koji je podsjetio na teške uslove u kojima su se pomorska i kopnena bitka odvijale.

Gurgen je govorio o načinu na koji se bitka odvijala, odakle je neprijatelj došao i šta je pokušao zauzeti.

Zatim je govorio o otporu turskih snaga, ali i o tome kako se humano ponašalo prema ranjenicima, čak i ako je bila riječ o neprijateljskim vojnicima. O tom humanom postupanju prema ranjenicima govorili su i francuski, ali i britanski vojnici.

“Zbog toga su Canakkale rat junaka i ratnika koji su poštovali jedni druge i koji su nakon umiranja ležali jedni uz druge”, istakao je Gurgen.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh