Svijet

Bolesna djevojka tužila roditelje mormone jer su joj uskratili liječenje

Mariah Walton (20) želi da tuži svoje roditelje jer su joj zbog religije uskratili liječenje i sada čeka transplantaciju srca i pluća, prenosi „Today“.

Mariah Walton - Fokus

Njeni roditelji, pripadnici mormonske sekte, odbili su medicinsku njegu za Mariah jer su vjerovali da će je izliječiti molitva, piše Fokus.

Djevojka iz Idahoa ima urođenu srčanu manu i od malena ima problema sa disanjem.

Međutim, doktori su joj rekli da je taj problem mogao lako da se riješi dok je bila mala.

Zbog toga Mariah vjeruje da je vrijeme da kazni roditelje zbog ugrožavanja njenog zdravlja.

„Mislim da je vrijeme da ih tužim“, rekla je Mariah Walton.

Ona se zalaže za donošenje zakona u Idahou koji bi obavezivao roditelje da svoju djecu podvrgnu medicinskim tretmanima u slučaju neposredne opasnosti.

Međutim, neki poslanici su izrazili brigu oko ovog prijedloga jer kažu da on krši Prvi amandman.

„Znate do je pravo dato Prvim amandmanom – sloboda religije“, kaže senator Lee Haider.

Državni zakon od sudskog gonjenja štiti roditelje kojima njihova religija brani da traže medicinsku pomoć čak i ako njihovo dijete umre od izlječive bolesti.

„Kad god sam bila u školi ostala bih bez vazduha, pluća su me pekla, nisam mogla da unosim dovoljno kiseonika“, rekla je Mariah za „NBC News“.

Njena majka je rekla da je pokušavala da je liječi prirodnim lijekovima. Ona je takođe rekla da nije bila svjesna koliko je zapravo Mariah bolesna.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh