Svijet

BERNIE SANDERS JOŠ UVIJEK NIJE ODUSTAO: Nada se da će zadobiti povjerenje “superdelegata”

Senator Bernie Sanders izgubio je stranačke izbore u New Yorku koji su mu očajnički bili potrebni, ali nema namjeru da se povuče iz trke za demokratskog kandidata za predsjednika prije konvencije ove stranke koja je zakazana za jul.

Bernie Sanders - globalcir.com

Ovo je potvrdio glavni Sandersov savjetnik, Mark Longabaugh, koji je rekao da senator iz Vermonta neće odustati od trke ni ako na finalnim stranačkim izborima zakazanim za početak juna Clintonova osvoji više delegata, piše “Globalcir“.

d1

Zašto Bernie ne odustaje i na koju strategiju se oslanja?

Berniev plan je da pred konvenciju u julu preobrati superdelegate i ubijedi ih da je on pravi izbor za demokratskog kandidata. Naime, ni Sanders ni Clintonova neće imati dovoljno delegata da osiguraju sebi sigurnu nominaciju bez takozvanih superdelegata, koji imaju pravo da glasaju po sopstvenom nahođenju. Iako je do sada vladalo uvjerenje da superdelegati kao predstavnici partijskog establišmenta “naginju” ka Hillary Clinton, Sanders i njegovi saradnici vjeruju da on ima veće šanse, piše Huffington post.

“Planiramo da odemo na konvenciju i ‘natjeramo’ superdelegate da glasaju”, rekao je Longabaugh.

Međutim, nova strategija stavlja Sandersove glasače u nezgodnu poziciju, jer su upravo oni bili najglasniji zagovornici toga da nominaciju treba da dobije kandidat sa najviše osvojenih delegata na izborima, a ne onaj koji najbolje lobira u stranačkim redovima.

Ben Wikler, direktor MoveOn.org grupe koja je pozivala superdelegate da vode računa o volji naroda, ističe da je više od 380 hiljada članova potpisalo peticiju koja podržava jednostavan princip – kandidat demokrata treba da bude osoba koja je osvojila najviše glasova na izborima i u kokusima.

“Naši članovi podržavaju Sandersa i želimo da on osvoji najviše delegata, da postane kandidat, a potom i predsjednik SAD”, rekao je Wikler. “Međutim superdelegati ne bi trebalo da prevagnu protiv demokratskih glasača. Ako je pobjednik stranačkih izbora i kokusa Hillary Clinton, onda ona treba da bude kandidat. Ako pobijedi Sanders, onda bi on trebalo da predstavlja demokrate na izborima za predsjednika.”

Demokratskom kandidatu potrebno je 2.383 delegata kako bi osvojio nominaciju. Klintonova trenutno vodi sa 1.428 delegata, dok Sanders ima 1.151. Kako američki mediji navode, Sanders planira da smanji razliku na predstojećim izborima u Kentucky, Indiani, Zapadnoj Virginii i Oregonu.

Ukoliko do toga dođe Klintonova će morati da računa na superdelegate kako bi osvojila nominaciju. Iako nju, prema procjenama, trenutno podržava 502 stranačka funkcionera sa pravom glasa, a Sandersa samo 38, oni nemaju obavezu da glasaju za nju. Da bi Sanders uspeo da osvoji glasove superdelegata, ne samo da će morati da ubijedi partijske insajdere da treba da mu dodijele nominaciju, već će morati da ubijedi i veliki broj svojih pristalica koji su veliki protivnici ovog principa.

‘Democracy of Amerika’ je 100 posto fokusirana da pomogne Bernieu Sandersu da osvoji delegate. Od 2008. naša organizacija se bori da osigura da predsjednički kandidati koji su osvojili najviše glasova dobiju kandidaturu, i tako ćemo nastaviti”, rekao je Neil Sroka iz ove organizacije.

Tribune
Hapšenje Berniea Sandersa tokom protesta protiv segregacije, Chicago 1963/Foto Wikipedia

Superdelegati trebaju glasati onako kako je glasala država

Kao DFA, mnoge druge Sandersove pristalice su provele prvi dio izborne sezone raspravljajući da je sistem superdelegata, kakav je trenutno, nedemokratski. Predstavnica Mainea Diana Russel, koja također podržava Sandersa, radi na amandmanu propisa konvencije te države koji bi usmjerio superdelegate da glasaju onako kako je glasala država. Ona se također zalagala da Demokratski nacionalni komitet izbaci superdelegate iz narednih izbora.

“Moj cilj je oduvijek bio da osiguram pravičan i demokratski sistem. Verujem da superdelegati treba da glasaju onako kako je glasao narod. U Maineu to znači da bi Sanders dobio većinu glasova. U drugim državama Clintonova bi osvojila više. Bez obzira na to ko će biti kandidat, moj je stav da superdelegati ne smiju da prevagnu. To bi bilo nedemokratski”, rekla je Russel.

Sve i da se usvoji prijedlog Russelove, Clintonova bi vrlo vjerovatno osvojila demokratsku nominaciju, zbog čega ona i njen tim nisu pretjerano zabrinuti zbog nove Sandersove strategije.

Također nije ni izvjesno da li je riječ o blefu senatora iz Vermonta ili njegovom pretjeranom samopouzdanju, ali njegov potez unio je dinamiku među demokrate koji su očekivali relativno mirne izbore.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh