Svijet

MOGHERINI: EU ne priznaje izraelsku okupaciju Golana

Evropska unija je podsjetila da ne priznaje izraelsku okupaciju visoravni Golan bez obzira na izjave premijera Benjamina Netanijahua prema kojima će sirijski dio Golana ostati “zauvijek pod izraelskom vlašću”.

Federica Mogherini - Slobodna-Bosna.ba

“EU priznaje granice Izraela postavljene prije 1967. godine, bez obzira na zahtjeve izraelske vlade nad drugim predjelima”, rekla je visoka predstavnica EU-a za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini. “Radi se o zajedničkom stavu koji su potvrdili Evropska unija i države članice”, dodala je Mogerini prije sastanka međunarodnih donatora za podršku palestinskoj ekonomiji u Briselu.

Izrael od rata u junu 1967. okupira 1.200 kvadratnih kilometara Golanske visoravni, sjeveroistočno od Izraela, čije pripajenje 1981. međunarodna zajednica nije nikada priznala. Samo 510 kvadratnih kilometara ostalo je pod sirijskom kontrolom. Netanijahu je u nedjelju izjavio da će pripojeni dio Golana ostati zauvijek u rukama Izraela. Tu izjavu su osudili Arapska liga i Sirija.

Uprkos pritiscima, Netanijahu je više puta isključio mogućnost povratka na granice od prije juna 1967. godine, što traže i Palestinci. Granični spor bi trebao biti riješen u sklopu rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Osudivši nedavne “neprihvatljive epizode nasilja”, posebno u Jerusalimu i Hebronu, Mogerini je pozvala na hitnu obnovu izgleda za mir. “Razvoj stanja na terenu, uključujući i širenje nasiljja, predstavlja temeljnu osnovnu prepreku za rješenje statusa dvije države, izraelske i palestinske i prepreku za palestinski ekonomski razvoj”, istakla je visoka predstavnica.

Ona je “ekonomski, politički i društveno, zabrinjavajućim” nazvala stanje u Gazi pod izraelskom blokadom. Zaključila je da se blokada mora prekinuti, ali je dodala da je potrebno odgovoriti na legitimna izraelske strijepnje za bezbjednost, piše “Newsweek“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh