Svijet

Rusija je jedina od svih G20 zemalja koja želi da Trump postane novi predsjednik SAD-a

Istraživanje “Handelsblatt Global Edition”

Donald Trump - Nezavisne

Podjednako koliko i pristalica, Donald Trump ima i veliki broj protivnika koji vjeruju da bi njegov eventualni dolazak na vlast bio katastrofa. Dok njegovi protivnici u Americi organizuju kampanje protiv kontroverznog milijardera, jedna zemlja potajno se nada da bi baš Trumpa mogao da bude nasljednik Baracka Obame, piše “Avaz“.

Istraživanje “Handelsblatt Global Edition” pokazalo je da bi jedno građani Rusije od svih zemalja G20 rado vidjeli Trumpa kao predsjednika SAD. Sve ono što protivnici zamjeraju Trumpu, od stavova o migrantima do najave da bi trebalo smanjiti prisustvo američkih vojnika u različim mirovnim misijama i ratnim zonama u svijetu i da je NATO prevaziđena organizacija koja treba da se raspadne, Rusima ne smeta.

Čak možda je baš i to razlog zbog koge bi rado vijdeli Trumpa kao pobjednika 8. novembra. U Rusiji Trump je osvojio 21 poen, ali Clintonova je bila ubjedljivija u svim ostalim zemljama G20 u kojima se glasalo. Ako je sudeći po istraživanju, Meksikanci bi se najviše obradovali dolasku Hillary Clinton na mjesto predsjednice SAD, pa je tako bivša američka sekretarka dobila čak 54 poena u Meksiku.

Ovaj rezultat nije iznenađenje, posebno ako se uzmu u obzir Trumpove izjave vezane za ilegalne migrante iz Meksika i najave da će ukoliko postane predsjednik podići zid na granici sa tom zemljom, pa čak i natjerati da taj zid oni plate.

Još jedna Trumpova izjava koja je izazvala bijes u Meksiku bile su njegove riječi da su „meksički migranti donijeli kriminal u SAD“ kao i da su odgovorni za ubistva i silovanja u Americi. Sa druge strane, Clinotova je više puta javno istupila protiv rasističkih izjava američkog milijardera.

Za razliku od Meksika, u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta Clintonova i Trump prilično su izjednačeni. Bivša sekretarka u blagoj je prednosti sa 12 poena. Sa druge strane i građani Japana i Severne Koreje radije bi Hilarry na mjestu nasljednika Baracka Obame nego Trumpa.

U tim zemljama Hillary je dobila 37 naspram 27 poena koliko jer imao Trump. Ovaj rezultata takođe je razumljivo s obzirom na stavove koje je republikanac iznosio prethodnih dana. Američki milijarder izvjvio je da bi Japan i Južna Koreja trebalo da posjeduju nuklearno naoružanje kojim će se same odbraniti od Kim Jon – una i da to više nije posao SAD-a.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh