Svijet

DOBRO JE BITI DOBAR: Prodao beskućniku pekaru za jedan euro

Mišel je kao tinejdžer počeo da radi u porodičnoj perkari u Parizu. Kako sam kaže, cijeli život je pekao hljeb i sada mu se taj posao smučio.

pekara - Globacir

Beskućnik Žerom Okan se dugo motao oko njegove pekare, pa mu je Flaman nedjeljama svako jutro besplatno davao kafu i kroasan. U decembru prošle 2015. godine dogodila se nezgoda: zbog kvara na peći, pekar se otrovao ugljen-monoksidom i život mu je bio ugrožen. Na sreću, Okan je bio u blizini pa je odmah pozvao hitnu pomoć, piše Globacir.

“Da nije bilo Žeroma, završio bih na groblju”, kazao je Flaman. Kada se poslije dva dana vratio iz bolnice, ponudio je beskućniku posao. Od tada svaki dan zajedno mese hljeb i peciva. “Veoma sam zahtjevan. Posao mora da se uradi onako kako ja kažem”, kaže Flaman, odajući priznanje Žeromu zato što pomno sluša njegove savjete.

Flaman je kao dijete maštao o tome da vozi kamion, ali je njegov otac odlučio da će raditi u porodičnoj pekari. Dječak je, međutim, zavolio posao, pa je tako stigao sve do Čikaga. Otvorio je nekoliko pekara, prenosio znanje drugima da bi se 2009. skrasio u Dolu. Šest dana u nedjelji od ponoći do podneva stoji u podrumu, mijesi hljeb, kolače i torte. Žena sa kojom živi prodaje u radnji. I za nju traže nasljednicu. Flaman, doduše, ima tri kćerke, ali njih zanimaju druge stvari.

Okan je ušao u njegov život u pravom trenutku. Zavolio je beskućnika koji je zbog posla čak odsjekao dredove. “Žerom je neumoran radnik”, kaže Flaman. “Zato sam odlučio da mu prepustim pekaru za simboličan iznos od jednog eura”. Život je, kaže, važniji od novca. “Nisam bogat, novac mi nije bitan”, kaže Francuz. “Želim da budem slobodan i da imam svoj mir. A ako će on zbog toga biti srećan, ja sam još sretniji”.

Okan, koji je do sada radio samo sezonske poslove i ne želi da priča o svojoj prošlosti, pun je elana. “Želim da radim i ne bojim se radnog vremena u pekari”, kaže on. “Moram biti 100% posvećen, mušterije treba da budu zadovoljne. Mišel mi je dao veliki poklon. Sada ja red na mene.” kaže beskućnik Okan. U septembru ove godine, kada obuka bude završena, Flaman će mu svečano i zvanično uručiti ključeve njegove pekare.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh