Svijet

VRH IZRAELSKOG REŽIMA ODRŽAO SASTANAK NA OKUPIRANOM GOLANU: Sirija više nikada neće biti ono što je nekad bila, iz nje će biti istjerani Iranci i Hezbollah!

Na izvanrednoj sjednici kabineta izraelskog režima na Golanu, premijer je obećao da će ovo područje zauvijek ostati pod izraelskom vlašću i najavio značajniju pomoć u njegovom razvoju. Golanska visoravan će zauvijek ostati dio Izraela, izjavio je premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju.

Benjamin Netanyahu - Globalcir.com

“U 19 godina koliko je Golan bio pod sirijskom vlašću, bio je korišten za izgradnju bunkera, postavljanje bodljikave žice, ograda, mina i za agresiju. Dakle, bio je korišten za rat. U 49 godina koliko je pod izraelskom vlašću, to područje je korišteno za poljoprivredu , turizam, ekonomske inicijative, gradnju. Dakle, koristio je miru “, rekao je Netanyahu na posebnom sastanku vlade održanom na Golanskoj visoravni, piše “Globalcir“.

“Odlučili sam održati ovu posebnu sjednicu Vlade na Golanskoj visoravni i tako poslati jasnu poruku. Golanska visoravan će zauvijek ostati u izraelskim rukama”, dodao je premijer Izraela.

‘Izraelska populacija na Golanskoj visoravni’, rekao je, ‘svake godine je sve veća, a oko 50.000 ljudi trenutno boravi tamo, a tu su i hiljade obitelji koje bi trebale da im se pridruže u nadolazećim godinama.’

Netanyahu je obećao da će i dalje realizirati projekte naseljavanja Golana, te obećao pomoć u infrastrukturi, industriji, poljoprivredi, i još mnogo toga. U tom smislu treba se i posmatrati današnja sjednica vlade, dodao je on.

Premijer je istaknuo da je Golan bio sastavni dio ‘Zemlje Izraela’ u antičko doba, „o čemu svjedoče deseci drevnih sinagoga oko nas”, te da je Golan također sastavni dio Izraela i u današnjem vremenu.

827a9c5cb1fc426bb0a2bbba40355c85_18

‘Sirija više nikada neće biti ono što je nekad bila’

Govorio je o ‘ratu i razaranjima’ na sirijskom Golanu, rekavši kako je kazao američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju da “sumnja da će Sirija više ikada biti ono što je nekad bila.”

Premijer izraelskog režima je rekao Kerryju da Izrael neće predstavljati primjedbe na bilo koji vid diplomatskog sporazuma u Siriji, dok god to ne dovodi u pitanje stanje sigurnosti Izraela. “Znači, na koncu Iran, Hezbollah i DAIŠ moraju biti izbačeni sa sirijskog teritorija.”

Ministar pravosuđa Ayelet Shaked ponovio je izjave premijera, govoreći: “Jedan od ciljeva ovog sastanka jeste javno očitovanjei da očekujemo da svjetske nacije prizna sjevernu granicu Izraela kao međunarodnu granicu, uključujući i Golansku visoravan.”

_86906677_golan_danger_sign_g

Natanyahu se boji dogovora između Washingtona i Moskve

Izraelski radio je objavio da je ovim potezom izraelski premijer Natanjahu želio saopštiti cijelom svijetu da ne samo sada, nego niti u budućnosti, neće biti govora o povlačenju izraelskog režima sa okupirane Golanske visoravni.

Izraelski mediji su objavili da se premijer Natanjahu plaši eventualnog dogovora Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država na temu sirijske krize i budućnosti te zemlje na mirovnim pregovorima koji su u toku u Ženevi te da će zbog toga izraelski režim biti suočen sa međunarodnim pritiskom u cilju povlačenja cionističkih okupatorskih snaga sa Golana.

U ratnom okršaju 1967. godine izraelski režim je okupirao veći dio sirijske teritorije na Golanskoj visoravni, a 1981. godine je proglasio aneksiju ovog teritorija. Međutim međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije nikada nisu priznale ovaj agresorski i okupatorski potez izraelskog režima.

Zanimljiva je i činjenica da je sjednica planirana i održana upravo na 17. april, dan nezavisnosti Sirije.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh