Svijet

Izbjeglički kamp u Idomeniju dobio “Kulturni centar”: Prilika za djecu i mlade da vrijeme provode učeći

Grupa volontera koji rade u tranzitnom izbjegličkom kampu u grčkom selu Idomeniju, nadomak granice s Makedonijom u saradnji sa osam nastavnika izbjeglica osnovala je improviziranu školu za djecu koja borave u njemu, javlju Anadolu Agency (AA).

Izbjeglice - Anadolija

Pripreme i radovi oko izgradnje centra trajale su dvije sedmice, a Didac Guillamet Leo, jedan od inicijatora projekta izjavio je u razgovoru za Anadolu Agency da je centar, koji je dobio naziv “Kulturni centar Idomeni” otvoren u cilju podsticaja kulturnih aktivnosti u kampu.

Navodeći da su nastavnici koji drže nastavu izbjeglice iz bliskoistočnih zemalja, Guillamet Leo je kazao da su na ideju otvaranja jednog ovakvog centra došli upravo kroz razgovore s njima.

Kako je istakao ideja je kreirati okruženje u kojem će moći spoznati sposobnosti i umijeća izbjegličke djece, držati nastavu kako bi djeca nadoknadila bar djelić propuštenog gradiva, ali iznad svega da se uspostavi okruženje gdje će se djeca opustiti psihički. Dodao je da će djeci dijeliti i obroke, kako bi što više vremena provodili u školi.

“Dnevni program s djecom počinje s dobrodošlicom. Prije nastave s djecom odrađujemo jutarnje sportske aktivnesti, učimo ih jogi i uz zvuke muzike oni provode zabavno vrijeme”, objasnio je Guillamet Leo, napomenuvši da u “Kulturnom centru Idomeni” pored djece nastavu prate i odrasli.

Govoreći o nastavi koja se održava u prostorijama centra, Guillamet Leo je istakao da djeca obrađuju gradivo iz matematike, nauke te persijskog, kurdskog i engleskog jezika. Oni također, imaju priliku učiti likovnu i muzičku umjetnost.

Pored aktivnosti koje se nude izbjeglicama dječijeg uzrasta, centar nudi mogućnosti koje mogu poslužiti i odraslim osobama. Odrasli u ovom centru imaju priliku prisustvovati časovima njemačkog jezika, budući da je velikoj većini onih koji su krenuli put Evrope krajnji cilj upravo Njemačka.

Guillamet Leo navodi da od dana kada su najavili otvaranje ovog centra, interesovanje djece, roditelja i mladih neprestano raste. Kako je kazao, centar trenutno broji više od 100 djece i oko 30 odraslih.

“Razmišljati o obrazovanju ove djece je moja osnovna dužnost kao nastavnika. Osjetio sam odgovornost prema ovoj djeci koja već dugo vremena provoda u tuđoj zemlji da ih naučim osnovama komuniciranja. Velika mi je čast što učestvujem u ovako cijenjenoj organizaciji”, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency Sirijac Shucaal Halil, koji je u svojoj zemlji 14 godina predavao engleski jezik.

Jedan od polaznika je Ziyad Matem koji nije mogao sakriti sreću što vrijeme u kampu provodi upravo u ovom centru sa svojim novim drugarima.

“Ova škola je jako lijepa. Mi kao djeca ovdje učimo i igramo se. Moja braća nisu mogla ići u školu u Siriji, dok ovdje uče arapski, a učit ćemo i engleski”, izjavio je Matem.

Oko 11.000 ljudi već sedmicama živi u improvizovanom šatorskom naselju sa grčke strane granice, nakon što je Makedonija, kao i ostale zemlje na takozvanoj balkanskoj ruti, odlučila da zatvori granicu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh