Svijet

Izbjeglice na putu do Zapadne Evrope biraju prijevoz u skladu sa novčanim sredstvima kojim raspolažu

Izbjeglice i migranti koji preko Turske pokušavaju da se domognu zemalja Zapadne Evrope u skladu sa novčanim sredstvima kojima raspolažu biraju prevozna sredstva koja će ih morem transportovati na tom put punom izazova, javlja Anadolu Agency (AA).

Migranti - EPA

Većina izbjeglica i migranata koje se sa obala Egejskog mora prebacuju na grčke otoke, koji su udaljeni od jednog do četiri kilometra, obično koriste gumene čamce.

Oni koji su bogatiji na “putu nade”, kako ga mnogi nazivaju, koriste mnogo luksuznija prevozna sredstva kao što su jahte, gliseri, jet-ski i jedrilice.

Pripadnici Obalne straže su u Egejskom moru tokom prva tri mjeseca ove godine uhvatili 22.656 migranta, a od njih 500 su oduzeli i prevozna sredstva kojima su pokušali da se prebace do najbližih otoka u Grčkoj.

Od oduzetih prevoznih sredstava, 376 su činili gumeni čamci dužine devet metara na koje može stati oko 50-60 osoba.

Gumene čamce su obično koristili siromašniji migranti i oni koji su mogli da plate oko 1.000 do 1.500 dolara po osobi.

Oni malo bogatiji, koji su mogli izdvojiti oko 5.000 do 10.000 dolara, pokušali su do grčkih otoka preći u mnogo bržim i sigurnijim prevoznim sredstvima, kao što su jahte, gliseri, jet-ski i jedrilice.

Pripadnici Obalne straže su tokom prva tri mjeseca oduzeli 376 čamaca, tri jahte, deset brzih motornih čamaca, jednu jedrilicu, 16 drvenih brodica, 28 plastičnih brodica, sedam malih čamaca, dvije limene brodice i tri ribarska čamca.

Inače, jedinice Obalne straže u Egejskom moru su tokom prethodnih šest godina oduzeli blizu četiri hiljade morskih plovila, od čega su oduzeli ukupno 24 broda, sedam jet-skia i 96 jahti.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh