Svijet

Češka Republika izabrala novo ime, zvat će se “Czechia”

Češki državni vrh odlučio je da će naziv “Czechia” biti kraća alternativa naziva zemlje na engleskom jeziku kako bi olakšali kompanijama, političarima i sportašima upotrebu na proizvodima, naljepnicama i dresovima.

Češka - Fokus.ba

Dosadašnji naziv na engleskom “Czech Republic” predug je i težak za upotrebu, a nije ga se moglo skratiti samo na “Czech” jer se radi o pridjevu, što na engleskom ne može biti naziv države.

U mnogim drugim jezicima, francuskom, njemačkom… tih problema nije bilo jer je zemlja već imala svoj kraći naziv.

Zemlja je dobila svoj kraći naziv i u češkom jeziku. Tako će se “Češka Republika” moći zamijeniti riječju “Češko”.

O promjeni su se usaglasili predsjednik države, premijer, predsjednici obaju domova parlamenta i uži kabinet vlade. Nakon što vlada i formalno usvoji promjenu, o njoj će biti obaviješten UN i druge međunarodne organizacije, prenosi “Hina”.

Rasprava o nazivu države na engleskom, ali i na češkom jeziku praktično traje od raspada Čehoslovačke 1993. godine. Zemlja se, naime, sastoji od tri istorijske pokrajine – najveći dio današnje države zauzima Češka (to je istoimena istorijska pokrajina, ali se na češkom naziva Čechy ili Bohemia), ali tu su i Moravska i Šleska, pa se pokušao pronaći jedan naziv kako bi se obuhvatile sve istorijske pokrajine.

Zagovornici naziva Czechia kažu da ovaj naziv na engleskom može potjecati iz 19. stoljeća i da su ga primjenjivali geografski uredi poslije raspada Čehoslovačke 1993. kao moguću kratku alternativu.

No, taj naziv dosad nije uhvatio maha i moguće je da neće biti lako prihvaćen ni pošto je dobio službeni status. Nekima jednostavno zvuči ružno. Drugi, poput ministrice regionalnog razvoja Karle Šlechtove, misle da je previše sličan nazivu Čečenije, na engleskom Chechnya, što bi moglo izazivati zabunu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh