Svijet

Tiha rivalstva između SAD-a i Evrope koja prožimaju svijet: Transatlantski savez koji nije baš toliko čvrst

Bivši analitičar američke CIA-e, Ray McGovern, dao je intervju za rusku novinsku agenciju Sputnik te se pritom osvrnuo na aktualnu situaciju u Ukrajini nakon što je tamošnji premijer Arsenij Jatsenjuk podnio ostavku.

Ilustracija - Indikator.ba

Prisjetio se dana kada je s vlasti u Ukrajini svrgnut predsjednik Viktor Janukovič, za vrijeme Maidana – “Bilo je to vrlo bizarno iskustvo jer nikada do tada nisam vidio da se državni udar najavljuje unaprijed. No, ovdje smo imali pomoćnicu državnog tajnika za europske poslove, Victoriu Nuland, kako govori američkom ambasadoru u Ukrajini, Geoffreyu Pyattu, u telefonskom razgovoru – ‘imamo ovu situaciju pod kontrolom, sve smo sredili i Yats će biti naš čovjek'”.

Dakako, pritom se referirao na notorni telefonski razgovor koji je nedugo zatim osvanuo na Internetu. Pritom je Nuland argumentirala da bi SAD trebao voditi glavnu riječ po pitanju krize u Ukrajini te je tada poručila: “Je*eš EU” – na njenu psovku su se mnogi mediji fokusirali, zaboravljajući pritom daleko kontroverzniji detalj njenog razgovora s američkim ambasadorom, onaj u kojem doslovno poručuje tko bi trebao vladati Ukrajinom nakon što se Janukovič sruši s vlasti, piše “Advance“.

Naime, SAD i EU često nastupaju na svjetskoj pozornici sa zajedničkim, tzv. Zapadnim, stavom. Zajedno su željeli odlazak Janukoviča, zajedno su bombardirali Libiju, zajedno naoružavaju i podupiru islamističke militante u Siriji, zajedno uvode sankcije Rusiji. No, negdje u tom kaosu ipak postoje određena rivalstva, a možda su ista čak potaknuta određenim frakcijama unutar same EU.

Naravno, u SAD-u sigurno nema frakcije koja bi bila “više europska nego američka”, to je jasno. No, u Europi itekako postoje sekcije političke klase koje su spremne raditi primarno za američke, a tek onda za europske interese. Ova druga sekcija, čiji su prioritet ipak europski interesi, često u kaotičnoj situaciji nastoji ostvariti pobjedu za Europu, da ne pripadne baš sav “plijen” Amerikancima.

Da, to su tiha rivalstva, ona koja se gotovo nikada ne mogu vidjeti javno. Kompaktnost i snaga Zapada ovisi između ostalog i u tome što mogu pred globalnu javnost stati kao neraskidivi saveznici, no, iza kulisa ipak postoje epizode u kojima Europa nastoji, često neuspješno, nadigrati SAD u vanjskopolitičkoj utakmici.

Primjerice, nije tajna da je SAD hitno reagirao s potpunom normalizacijom odnosa prema Kubi nedugo nakon što je postalo očito da europske kompanije, na mala vrata, sve više i više ulaze na komunistički otok. Mada su s Kubom bili u gotovo ratnom stanju desetljećima, naglo su promijenili odnose kada su shvatili da bi ih europska konkurencija mogla negdje preduhitriti.

To nam pokazuje da između dvije strane Atlantika nema previše ljubavi, već kako je interes vodeći faktor u svemu.

Gdje još pronalazimo ta tiha rivalstva? Svugdje zapravo, treba samo pogledati situaciju mimo izjava za javnost. Ukrajina je idealan primjer. Nije samo “je*eš EU” jasan pokazatelj kako SAD želi imati potpunu dominaciju nad što većim prostorom – cijelim svijetom zapravo – već upravo i činjenica da su SAD, ako nas taj tajni razgovor uči ičemu, na neki način postavili svog čovjeka na vlast u Kijevu.

Europska Unija nije bila za Arsenija Jatsenjuka, njihov izbor bio je Kličko. Nadalje, Europska Unija vjerojatno čak nije bila niti za državni udar – svega nekoliko dana prije napada na predsjedničku palaču u Kijevu lideri EU-su podržali sporazum između Janukoviča i lidera opozicije. Što to znači? To znači da je Europa bila spremna na neku novu Ukrajinu, ali Ukrajinu gdje će veći dio tržišta pripasti njima, gdje će oni imati kontrolu zajedno s Rusima, a ne da Ukrajinom politički dominiraju samo Rusi.

Amerikanci su pak imali drugačije planove i odlučili su da će biti po njihovom te su stoga na vlast doveli svog čovjeka, a i dali su “zeleno svjetlo” za državni udar koji je kasnije izmaknuo kontroli, koštao Ukrajinu Krimu i krvavog rata na istoku zemlje koji bi u svakom trenutku mogao ponovno buknuti.

Sada je Jatsenjuk otpao – ne zato što je korumpiran, već zato što je zaključeno da je neučinkovit. Iz SAD-a već sada poručuju da tko god idući dođe na vlast (a oni će sigurno imati što za reći i po pitanju izbora), mora biti spreman provesti sve reforme na kojima inzistira MMF. Drugim riječima, SAD želi pripremiti Ukrajinu za ekonomsku eksploataciju, što i jest svrha ulaska MMF-a u bilo koju zemlju.

Nadalje, Ameriku nije bilo briga za rat na istoku Ukrajine, štoviše, svojim potezima, obećavanjem vojne pomoći Kijevu, samo su ga potpaljivali. U konačnici Europa je morala mimo odobrenja SAD-a sastati se s Rusima i isposlovati mirovni sporazum (u Minsku) da Ukrajina ne bi postala bačva baruta koja će zapaliti i pola Europe.

Gdje još imamo tiha rivalstva? Po svuda. Pogledajmo priču oko postizanja nuklearnog dogovora s Iranom. U zadnjim mjesecima pregovora glavni cilj SAD-a bio je spriječiti nagli ulazak europskih kompanija na iransko tržište. SAD su krenuli od stajališta “mi smo odobrili normalizaciju, mi moramo imati prednost na tržištu”, slično kao i na Kubi. Kako će se to odigrati po SAD, tek ćemo vidjeti.

Primjera ima još dosta diljem svijeta. Recimo Palestina, ona bi mogla na kraju dobiti potporu SAD-a u procesu proglašenja države, uvelike zbog toga da ne bi Europa postala previše utjecajna na ovom prostoru. Isto vrijedi i za Kurde koji godinama imaju određenu prešutnu potporu u europskim prijestolnicama, a sada SAD se želi prikazati kao njihov veliki saveznik u Siriji.

Pitanje stoga nije da li postoji rivalstvo između SAD-a i Europske Unije? Postoji, pitanje je samo hoće li doći dan kada će ono iz opskurne pozadine doći u glavni fokus. To je recimo nešto što bi Rusija jako voljela vidjeti, no, možda će se načekati do tog dana.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh