Svijet

IZBORNA TIŠINA U TURSKOJ: AKP uvjerljivo vodi, ali teško da će izboriti apsolutnu većinu

Većina anketa pokazuje da AKP, koja je dominirala turskom politikom 13 godina sve dok na izborima u junu ove godine nije izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, na izborima u nedjelju 1. novembra uvjerljivo vodi i da će popraviti izborni rezultat od prije šest mjeseci.

Izbori Turska - Slobodna-bosna.ba

U Turskoj se u nedjelju održavaju vanredni parlamentarni izbori a prema većini anketa vladajuća AKP na samoj je granici da dobije dovoljno glasova kako bi sama sastavila vladu.
AKP je u lipnju dobio 40,87 posto glasova i 258 zastupničkih mjesta, a za većinu mu je potrebno 276 od ukupno 550, piše Slobodna-bosna.

Ispitivanje agencije A&G provedeno 24.-25. oktobra AKP-u daje čak 47,2 posto glasova, što bi bilo dovoljno za apsulutni većinu, no rezultati većine drugih anketa nisu tako povoljni za vladajuće-AKP-u daju se od 44, što je nedovoljno, do 46 posto glasova, štto je na samoj granici apsolutne većine

izbori
Na drugom mjestu po rezultatima agencije A&G nalazi se CHP s 25,3 posto glasova, prema 24,9 na prethodnim izborima. MHP dobiva 13,5 posto glasova, prema 16,2 u oktobru, a prokurdski HDP 12,2 posto glasova, prema 13,1 posto u junu.

Nakon junskih izbora, koalicioni pregovori nisu uspjeli pa je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sazvao nove izbore u nadi da će ovaj put dobiti dovoljno glasova da AKP vlada sam, što bi mu omogućilo da poveća svoje ovlasti.

Erdogan (61), naime, želi uvesti predsjednički sistem po uzoru na SAD.

Turski premijer Ahmet Davutoglu (56) očekuje da će AKP osvojiti najmanje 44 ili 45 posto glasova te da će možda moći izbjeći formiranje koalicije.

Predsjednik ljevičarske partije CHP-a Kemal Kilicdaroglu rekao je u intervjuu za Reuters da je spreman nastaviti pregovore s AKP-om, i da će dati sve od sebe da se formira vlada, rekao je u intervjuu za Reuters. CHP je na izborima u oktobru bio na drugom mjestu s 25 posto glasova, što je najlošiji rezultat ove partije u posljednjih deset godine, a objašnjava se činjenicom da je dio CHP-ovih glasača podržalo prokurdsku stranku HDP kako bi ušla u parlemt Turske i smanjila broj AKP-ovih zastupnika.

Ako AKP-u do apsolutne većine zastupničkih mjesta bude nedostajalo mnogo glasova kao u junu, koalicija će biti gotovo neizbježna. No ako ta razlika bude manja, mogao bi pokušati formirati manjinsku vladu, oslanjajući se na podršku opozicionih stranaka u donošenju pojedinih zakona, ističu turski analitičari.

Koalicione vlade nisu se u Turskoj pokazale uspješnim i mnogi u vladajućim krugovima sumnjaju da će se to promijeniti. To bi moglo otvoriti put za ponovni uspon AKP-a.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh