Svijet

PUTIN PRIJETI DA ĆE UGASITI SVJETSKI INTERNET? Amerikanci u panici: “Ruske podmornice plove oko najvažnijih komunikacionih kablova”

Američke vojne glavešine u Pentagonu iskazuju veliku zabrinutost aktivnostima ruskih podmornica i špijunskih brodova u području gdje se nalaze najvažniji komunikacijski kabeli koji cijeli svijet opskrbljuju – internetom. New York Times piše da su Amerikanci užasno zabrinuti da se u slučaju nekog međunarodnog incidenta Putin ne zainati i sve uništi.

Vladimir Putin podmornica - Jutarnji.hr

I do sada su zabilježeni neki slučaji presječenih kabela, ali to nije imalo veze s nekim vojnim aktivnostima. To je moguće napraviti i običnim sidrom i popravci u tom slučaju ne traju dugo. Međutim, tamo gdje se nalaze ruske podmornice teško je i doći, a šteta koja bi nastala uništavanjem kabela mjerila bi se u milijardama dolara. Naime, putem njih odvija se čak 95 posto svjetske dnevne komunikacije i uništavanje tih istih značio bio – svjetski komununikacijski slom. A nakon toga i ekonomski…

Iako nema dokaza da Rusi planiraju ‘hakirati’ cijeli svijet, zabrinutost u Pentagonu raste. Američki vojni dužnosnici i obavještajci priznaju da nadgledaju svaki ruski potez i da sve to skupa poprima obrise – Hladnoga rata. Tako je u rujnu američki podmornica pratila i nadgledala što radi ruski špijunski brod Jantar. Plovio je na ruti između SAD-a i kube, upravo na mjestu gdje se nalazi jedan komunikacijski kabel, ali srećom, ništa se nije dogodilo, piše “Jutarnji“.

Zbog osjetljivosti odnosa između Rusije i SAD-a u proteklih mjesec dana, američki vojni dužnosnici s velikom dozom opreza govore o novonastaloj situaciji. Tako je Frederic J. Roegge, zapovjednik američke flote na Pacifiku, priznao da posljednjih dana ne spava najbolje.

– Strašno sam zabrinut, tko zna što su Rusi sve spremni napraviti…

Roegge je odbio govoriti o mogućnosti da Rusi unište kabele, ali i tom jednom rečenicom je dovoljno toga rekao…

Niti Williams Marks, glasnogovornik Mornarice u Washingtonu nije voljan detaljno obrazlagati od tom problemu.

– Da bilo koja zemlja misli presječi kabele, to bi bilo jako zabrinjavajuće. Međutim, zbog tajne prirode podvodnih operacija, ne smijem govoriti o detaljima.

Nešto otvorenije je govorio jedan europski diplomat koji je želio ostati anoniman.

– Aktivnost ruskih podmornica može se uspoređivati s onom za vrijeme Hladnoga rata.

Najveća panika vlada u Norveškoj koja je od svojih NATO saveznika zatražila praćenje ruskih podmornica koje su se strašno ‘razigrale’ od trenutka kada je počeo rat u istočnoj Ukrajine. Kada se tamo malo smirilo, sve je opet počelo ruskom intervencijom u Siriji.

Ono što najviše muči Pentagon je sumnja da ruske podmornici traže ‘najranjivija’ i najdublja područja u svjetskim morima gdje je popravak komunikacijskih kabela iznimno kompliciran, a u nekim slučajevima i nemoguć.

– A lokacije tih mjesta nije teško promaći. Neki od tih kabela su bačeni u more još 1860 godine i od tada se mijenjaju samo po istoj špranci…

Jedina utjeha Amerikancima je činjenica da Rusi nemaju nikakve šanse pronaći specijalne kabele koja je u more postavila američka vojska. Naime, ta mjesta nisu ucrtana na mapama i gotovo je nemoguće da Putin dođe do njih…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh