Svijet

Norvežani ukidaju domaću zadaću?

Novo gradsko vijeće Osla, norveške prijestonice, planira da ukine domaću zadaću za desetine hiljada učenika koji trenutno pohađaju nastavu na području grada Osla, a sve kako bi se ukinule socijalne nejednakosti.

Učiteljica - Ilustracija / Istinito.com

Naime, vladajuća koalicija Laburističke partije i Partije zelenih pregovara o uvođenju alternativnih načina i metoda procjene dječjeg zalaganja kao i drugačijeg načina organizovanja rada kod kuće, piše “Global“.

Nakon što novo gradsko vijeće preuzme vlast u Oslu, oni obećavaju da će ove planove i ostvariti.

“Umjesto domaćih zadataka, koji se obično rade kod kuće, želimo da se fokusiramo na rad s nastavnicima. Takođe, želimo da djeca sve školske obaveze završe dok su u školi”, kaže Audun Lisbaken, jedan od poslanika u gradskom vijeću, koji dodaje: “Ovo znači da bi djeca mogla naučiti daleko više, a kad dođu kući provoditi kvalitetno vrijeme s porodicom, što znači i daleko manje stresa za roditelje.”

Suniva Holmas Eidsvol, takođe iz gradskog vijeća, kaže da planiraju privremeno ukidanje domaće zadaće i to uglavnom za djecu dobi od šest do 13 godina. Ova kampanja bi vjerovatno značila kraj domaćih zadataka, za šta su se godinama zalagali i neki roditelji.

Novo gradsko vijeće ima više inovativnih ideja, pa su tako, pored ukidanja domaćih zadataka, najavili zabranu ulaska automobilom u centar grada, što bi stupilo na snagu tek 2019. godine.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh