Svijet

Sudija donosi neobične presude: Doniranje krvi umjesto zatvora

Sudija iz Alabame poznat je po tome da donosi neobične presude. Posljednja u nizu presuda je ona u kojoj podstiče optuženog da donira krv, ukoliko nema novca da plati sudske troškove, zbog čega mu sljeduje zatvorska kazna.

Sudija Alabama - Nezavisne.com

“Ako nemate novca, a ne želite da idete u zatvor, možda da razmislite o doniranju krvi, i to već danas”, rekao je sudija Marvin Vigins iz Alabame optuženom koji nije imao da plati sudske troškove, pišu Nezavisne.

Inače, ovo nije prvi put da sudija Vigins preporučuje optuženima davanje krvi kao zamjenu za odlazak u zatvor.

Naime, čak 500 optuženih je na ovaj način dalo krv, ali je problem što je njihov dug za sudske troškove ostao neizmiren.

Pravni stručnjaci smatraju da ovakve preporuke krše Ustav Sjedinjenih Američkih Država.

Sam sudija Vigins, centralna figura ove priče, nije želio da komentariše svoje presude i preporuke optuženima.

“U Alabami često imamo slučaj da su naša prava uglavnom vezana za naš bankovni račun”, kaže Sara Zampjerin, advokat iz Montgomerija, koja je ujedno i aktivista za ljudska prava. Ona oštro osporava ove sudijine preporuke.

“Imamo pravni sistem sa dva lica – jedno za one koji mogu da plate kaznu, i drugo za one koji ne mogu. Moramo prestati s eksploatisanjem siromašnih”, rekla je ona.

Zampjerinova kaže da je njena organizacija puna etičkih pritužbi protiv Viginsa, koji je sudija Okružnog suda u Peri Kauntiju još od 1999. godine.

“Ono što se dešava nije u redu. Mi smo više od 3.000 puta upozorili na ove nepravilnosti”, kaže Artur Kaplan, profesor etike na Univerzitetu Njujork, te dodaje: “Njegove presude, u suštini, znače da nekoga osuđuje na invazivnu procedure koja niti njemu pomaže, niti čini nešto na poboljšanju javnog zdravstva”.

S druge strane, postoje tvrdnje da se prekršajne kazne izdaju čak i za neobične prekršaje kao što je lov nakon što padne mrak. Mnogi su uvjereni da je ovo samo jedan od načina da se prikupe prihodi od kazni, sudskih troškova i advokatskih naknada.

Visoke sudske kazne i dugovi koji ostaju ako ih ne naplate nisu problem samo u Alabami.

Ove godine američko Ministarstvo pravde zaprimilo je prijavu iz Fergusona, u Misuriju, gdje je rašireno pisanje prekršajnih kazni. Istražioci, koji su na terenu ispitali sve okolnosti, došli su do zaključka da su na meti ovih prekršajnih naloga uglavnom siromašni, a sve s ciljem da se prikupe prihodi za gradski budžet.

Zanimljivo je da je banka krvi “LifeSouth”, gdje je većina optuženih dala krv, na kraju odbila polovinu donacija. Naime, oni kažu da su zabranjene donacije koje nisu dobrovoljne, a u ovom slučaju to svakako nisu jer su izdejstvovane sudskim putem.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh