Svijet

Oluja na Filipinima se stišala, bilans 20 mrtvih

Oluja koja je tokom vikenda zahvatila sjeverni dio filipinskog otoka, konačno se stišala, a iza sebe je ostavila najmanje 20 mrtvih i više od 70.000 raseljenih stanovnika.

Oluja u Kairu - Nezavisne.com

Agencija odgovorna za prirodne katastrofe saopštila je da i dalje postoji opasnost od obilnih kiša, koje obično dolaze iza tropskih oluja, kakva je “Koppu”. Obilne padavine mogle bi izazvati plavljenje rijeka u planinskim predjelima, te potopiti stotine sela koja se nalaze nizvodno.

Tajfun “Koppu” je najjači bio u nedjelju, ali je u utorak oslabio u oluju i puše preko moreuza Luzon brzinom od 85 kilometara na sat. Sunce je kratko zasjalo u sjevernim djelovima otoka, koji su poplavljeni i prekriveni velikim nanosima blata. Seljani su već počeli da raščićavaju svoje domove, farme i lokalne ceste.

Tajfunom je bilo pogođeno 290.000 stanovnika, od čega ih je najmanje 20 poginulo, a još nekoliko ih se vodi kao nestali. U evakuacione centre sklonjeno je preko 70.000 ljudi.

Benigno Aquion III, predsjednik Filipina, u ponedjeljak je posjetio teško pogođenu provinciju Nueva Ecija kako bi provjerio stanje nakon poplava i provjerio da li se distribuiraju paketi hrane. Izrazio je veliku zabrinutost za 800 sela koja su ugrožena eventualnim poplavama nabujalih rijeka na svjerenim planinama.

“Koppu” je jedan od najjačih tajfuna, od 12 koliko ih je ove godine pogodilo Filipine, jednu od katastrofama najsklonijih svjetskih zemalja. Tajfun “Haiyan” je 2013. godine pogodio centralni dio Filipina, a iza sebe je ostavio pustoš i više od 7.300 poginulih i nestalih.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh