Svijet

Šest banaka osiguralo 4,5 milijarde eura za treći aerodrom u Istanbulu

Tri državne i tri banke sa inostranim kapitalom, osiguraće kreditna sredstva u iznosu od 4,5 milijarde eura (5,11 milijardi dolara) za potrebe izgradnje trećeg aerodroma u Istanbulu – svojedobno najveće zračne luke na svijetu.

Recep Tayyip Erdogan, aerodrom, Istanbul - TRT

Kreditna sredstva će biti dodijeljena poslovnom partnerstvu (joint venture) pet turskih građevinskih kompanija, prenosi “Indikator“.

Konzorcij IGA Havalimani Isletmesi A.S., pobjednik na tenderu za izgradnju aerodroma održanom 2013. godine, potpisao je ugovor sa Halkbank, Ziraat Bankasi, VakifBank (državne) i DenizBank, Garanti Bankasi i Finansbank (privatne), koje će osigurati 4,5 milijarde dolara u prvoj fazi projekta.

Pomenuti joint venture turskih građevinskih kompanija čine firme Cengiz, Mapa, Limak, Kolin and Kalyon.

Ugovorom je određeno da će rok za vraćanje pozajmice biti 16 godina, a ukupni budžet prve faze projekta iznosiće oko 6 milijardi eura (6,8 milijardi dolara).

Na ceremoniji potpisivanja ugovora, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da će se projekat odvijati u četiri faze, a posljednja će biti završena 2028. godine.

S prvom fazom projekta, koja će biti okončana u prvom kvartalu 2018. godine, aerodrom će biti djelomično i otvoren. “Projekat će osigurati oko 80 hiljada radnih mjesta godišnje, u periodu izvođenja građevinskih radova.”

“Ova će se brojka povećati na 120 hiljada ljudi, kada aerodrom postane u potpunosti operativan,” dodao je predsjednik.

Erdogan je istakao i važan podatak da će treći istanbulski aerodrom biti primjer u svijetu po pitanju prihvatljivosti za okoliš.

“Aerodrom će sam proizvoditi svoju energiju, biće ekološki prihvatljiv i prilagođen osobama sa poteškoćama u kretanju.”

Kada bude u potpunosti završen, aerodrom će biti jedan od najvećih u svijetu, u smislu putničkog kapaciteta.

Očekuje se da će kroz treći aerodrom u Istanbulu proći rekordnih 150 miliona putnika godišnje, što bi bilo više nego na bilo kojem aerodromu u svijetu.

Treći aerodrom u Istanbulu se gradi u sjeverozapadnom dijelu grada, na evropskoj strani Istanbula. U narednih 25 godina, Turska će od ovog transportnog zdanja zaraditi 22,2 milijarde eura (25,1 milijardu dolara), uključujući i porez na dodatnu vrijednost.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh