Svijet

Papa traži veću decentralizaciju crkve

Papa Franjo zatražio je danas da Rimokatolička crkva bude decentralizovanija, kako bi crkveni laici dobili veću ulogu, dok bi Sinod (Skupština biskupa) vodio računa o određenim problemima.

Papa Franjo - nezavisne.com

Papa je govorio na ceremoniji obeležavanja 50. godišnjice institucije Skupštine biskupa Rimokatoličke crkve, savetodavnog tela formiranog tokom Drugog vatikanskog koncila namenjenog da podstakne više saradnje između biskupa u upravljanju crkvom, piše Slobodnaevropa.

“Kako je moguće govoriti o porodicama, bez angažovanja porodica, slušanja njihovih radosti i nada, njihovog bola i strahova”, upitao je poglavar Rimokatoličke crkve Franjo.

Jedna od glavnih tema Sinoda je pitanje da li bi odvojene biskupske konferencije mogle da preuzmu veću odgovornost kada se odlučuje o pitanjima homoseksualaca, razvedenih i ponovo venčanih parova.

Papa Franjo je rekao da bi trebalo da Rimokatolička crkva ponovo uvede neke oblike organizovanja iz u velikoj meri decentralizovane crkve u prošlosti.

On je dodao da želi da “vodi crkvu Rima koja predsedava u ljubavi svih drugih crkava”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh