Svijet

Oko 600 migranata stiglo u prihvatni centar na granici Austrije i Slovenije

Oko 600 migranata stiglo je u glavni prihvatni centar na granici između Austrije i Slovenije, nakon što je Mađarska sinoć zatvorila zelenu granicu sa Hrvatskom, javlja reporter Anadolu Agency (AA) sa mjesta događaja.

Migranti - AP

U prihvatnom centru, koji može da primi 1.500 osoba, trenutno se nalazi oko 600 migranata koji su u šest autobusa stigli tokom dana. Izbjeglice su s torbama stigle u prihvatni centar gdje čekaju na polazak prema Austriji gdje će potražiti utočište.

Tokom dana su dva autobusa već prešla granicu sa Austrijom, gdje su izbjeglice smještene u prihvatni centar.

U prva tri autobusa koji su stigli danas bile su samo porodice među kojima je bilo i maloljetne djece i beba. Izbjeglice i migranti koji se nalaze u prihvatnom centru mogu dobiti topao obrok prije polaska prema Austriji.

Prema posljednjim informacijama, saradnja između slovenske i austrijske policije je vrlo dobra po pitanju prihvata izbjeglica.

Kako saznaje reporter AA, očekuje se da izbjeglice iz prihvatnog centra na slovenskoj strani tokom dana svi pređu u Austriju.

Od danas se očekuje veći val migranta u Sloveniji nakon što je Mađarska sinoć žicom zatvorila zelenu granicu sa Hrvatskom kako bi spriječila nekontroliran izbjeglički val. Istovremeno, Mađari će postrožiti prelazak granice na službenim graničnim prijelazima sa objašnjenjem kako uspostavljaju Schengenski režim.

Mađari su iza ponoći propustili zadnji kontigent putnika, a potom su u jedan sat bodljikavom žicom zatvorili uski prolaz kojega su ostavili nakon izgradnje žičane ograde. Zatvaranje tzv. zelene granice onemogućit će ilegalni prelazak izbjeglica u Mađarsku.

Prema novom planu kojega su dogovorile hrvatska i slovenska strana, izbjeglice će se nakon zatvaranja mađarske granice preusmjeravati prema Sloveniji. Slovenska policija dobila je pojačanje na granici sa Hrvatskom, a vlade dviju zemalja dogovorile su mjesta prijelaza za izbjeglice.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh