Svijet

Mađarski premijer: Islam nikada nije pripadao Evropi

Mađarski premijer Viktor Orban poručuje da “islam duhovno ne pripada Evropi” te da ta religija “utvrđuje pravila nekog drugog svijeta”, javlja novinska agencija Srna.

Viktor Orban - Al Jazeera

“Islam nikada nije pripadao Evropi već je u nju došao nepozvan”, navodi Orban, opravdavajući protivljenje prihvatanju stotina hiljada azilanata iz arapskog svijeta.

Odluku Mađarske da podigne ograde na granici kako bi se zaštitila od migranata iz muslimanskih zemalja, Orban objašnjava “zaštitom evropskih kulturnih vrijednosti”.

“Duhovno gledano, islam ne pripada Evropi. To je korpus pravila nekog drugog svijeta”, navodi Orban za njemački Fokus.

On ukazuje na stav Nijemaca i Francuza koji zagovaraju multikulturalna društva, ali napominje da Mađari “sami odlučuju da li to žele ili ne, te da je odgovor da – ne žele”. Orban smatra da pravo na život u Njemačkoj ili Mađarskoj imaju samo oni “koji su za to radili”.

Kao primjer naveo je turske radnike koji su došli u tu zemlju između 1960. i 1970. Oni, iako većinom muslimanske vjeroispovijesti, “pripadaju historiji Njemačke pa tako i Evrope”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh