Svijet

Direktor Uprave za vjerske poslove Turske Mehmet Gormez: Al-Aksa je crvena crta za sve muslimane

Izrael želi podjeliti džamiju al-Aksa u vremenskom i prostornom smislu. To je crvena linija za sve muslimane u regionu i Uprava za vjerske poslove Republike Turske to ne može prihvatiti, kazao je predsjednik uprave Mehmet Gormez, javlja Anadolu Agency.

Mehmet Gormez - Radikal.com.tr

Tokom 1. Samita muslimanskih vjerskih lidera azijsko-pacifičkih zemalja predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Mehmet Gormez je komentirao plan izraelske vlade o podjeli džamije al-Aksa te sve učestaliju pojavu raznih radikalnih muslimankih grupacija.

“Turska ne gleda na al-Aksu samo sa historijsko-kulturnog aspekta, već i saspekta identiteta muslimana”, kazao je Gormez te dodao kako “Izrael namjerava podjeliti al-Aksu u vremenskom i prostornom smislu. To predstavlja crvenu crtu za sve muslimane koji žive u regionu i turska Uprava za vjerska pitanja to ne može prihvatiti”.

Gormez je snažno kritikovao odnos Jevreja prema pitanju al-Akse te je pohvalio napore tamošnjeg muslimanskog stanovništva da štite i sačuvaju tu džamiju.

“Ulazak Izraelaca u al-Aksu je nanijelo duboke rane u srcima muslimana”, naglasio je Gormez.

“Mnogo muslimanskih zemalja se bori sa pošastima kao što su rat, uništenje i radikalizam. Glavni i osnovni razlog za to je što je Izrael okupirao palestinsku teritoriju i al-Aksu”, kazao je Gormez te dodao da je Izrael krivac za sva razaranja, počevši od zaljevskih ratova, okupacije Iraka, do rata u Siriji. On je također kritikovao UN, ističući kako ova organizacija zaboravlja milione muslimana, stavljajući akcenat samo na pitanje sigurnosti Izraela.

“Uništenje Osmanske države gotovo prije sto godina, okupacija Palestine, podjela Jerusalema na istočni i zapadni te izgradnja ‘Berlinskog zida’ ima karakter priprema za osnivanja izraelske države (1948)”, istakao je Gormez.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh