Svijet

Holandija ove godine očekuje 60.000 izbjeglica, smanjena prava na socijalno osiguranje

Holandske vlasti su saopćile kako tokom 2015. godine očekuju oko 60.000 izbjeglica u toj evropskoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Ministar pravde Holandije Klaas Dijkhoff je izjavio kako Holandija ove godine očekuje od 50 do 60 hiljada zahtjeva za azil.

Holandski portal “DutchNews” piše da je od januara do septembra ove godine u Holandiju stiglo oko 35.900 izbjeglica koje traže utočište u ovoj zemlji.

Kako je kazao Dijkhoff, oko 2.000 njih se nalazi u privremenom smještaju kao što su sportske dvorane, dok ostali žive u izbjegličkim centrima.

Ipak, izbjeglice koje dolaze u Holandiju neće više imati prioritet na listama za čekanje na stan, dok će imati i manja prava na socijalno osiguranje.

Granična agencija Evropske unije sa sjedištem u Varšavi (Frontex) saopćila je danas da je oko 710.000 izbjeglica ušlo je u Evropsku uniju (EU) u prvih devet mjeseci ove godine.

U saopćenju Frontexa je navedeno da su na udaru grčka ostrva u Egejskom moru, koja su suočena sa do sada neviđenim prilivom izbjeglica i migranata.

Samo u septembru u EU je ušlo 170.000 izbjeglica, dok je tokom čitave 2014. godine na područje EU ušlo 282.000 izbjeglica. Tokom augusta ove godine zabilježen je dolazak 190.000 izbjeglica, od kojih je većina stigla morem u Grčku. Inače, na područje Grčke je od januara do septembra ove godine stiglo 350.000 izbjeglica i migranata.

Čelnici EU-a pokušavaju pronaći adekvatan odgovor na priliv izbjeglica i migranata iz zemalja Bliskog istoka zbog čega će o tom problemu ponovo razgovarati na samitu u četvrtak i petak.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh