Svijet

Samit EU o migrantima, terorizmu i Ukrajini

Šefovi država i vlada članica EU unije okupiće se danas u Briselu na dvodnevnom samitu.

Zastava EU - Nezavisne.com

Glavne teme biće migracije, borba protiv terorizma i situacija u Ukrajini.

Talas izbjeglica sa Bliskog Istoka i Afrike koji pomorskim i kopnenim putevima masovno pokušavaju da se domognu Evrope biće prva i najvažnija tačka na dnevnom redu, a u vezi sa tim plan Evropske komisije da se uvedu kvote za prihvatanje azilanata za svaku zemlju članicu posebno.

Taj prijedlog je na prethodnom samitu u Briselu izazvao žestoki otpor nekih članica, a u međuvremenu je Komisija, uzevši u obzir njihove primedbe, sastavila novu verziju plana.

Odluka mađarskog premijera Viktora Orbana da jednostrano suspenduje dio Šengenskog sporazuma koji obavezuje članice da prime azilante ukoliko su prva zemlja u koju su pristigli već je izazvao negodovanja širom EU, a naročito od onih članica koje su na najvećem udaru talasa migranata.

Sem toga, raspravljaće se i o vojno-pomorskoj operaciji u vodama Mediterana usmjerenoj protiv krijumčara ljudi, koju su šefovi diplomatija EU usvojili na nedavnom sastanku u Luksemburgu.

Evropski lideri će razmotriti i sprovođenje mjera za suzbijanje terorizma koje su usvojene na aprilskom samitu, a koje uključuju bolju koordinaciju bezbjednosih službi i sprječavanje ekstremističkih organizacija da šire propaganda i vrbuju dobrovoljce putem interneta.

Situacija u Ukrajini i odnosi sa Rusijom biće treća važna tema samita, koji će se završiti usvajanjem zajedničkih zaključaka u petak, pišu Nezavisne.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh