Svijet

BLOKADA RUSKE IMOVINE: Hoće li Evropa “ušutkati” Putina?

Izgleda da je Evropa, bar za sada, pronašla način kako da “ušutka” Putina.

Vladimir Putin - Blogspot.com

Na osnovu presude međunarodnog suda, koju Kremlj odbija da ispoštuje, u pojedinim evropskim državama započela je zapljena ruskih državnih sredstava među kojima su i medijske kuće – moćno Putinovo oružje, piše Blic.

Ovaj događaj vjerovatno predstavlja najsnažniji udarac koji je Evropa zadala Putinu u borbi protiv ruskog uticaja na starom kontinentu.

Prema presudi međunarodnog arbitražnog suda iz jula prošle godine, Kremlj je u obavezi da isplati 50 milijardi dolara “Yukos-u”, nekadašnjoj najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji, kojoj je ruska vlada oduzela imovinu prije više od 10 godina, piše “The Daily Beast”.

Zbog nepoštovanja odluke međunarodnog suda Belgija, Fancuska i Austrija ove nedelje su blokirale sredstva koja pripadaju ruskim državnim poduzećima.

Proces zamrzavanja imovine i sredstava pogodio je servis TASS, državnu medijsku kompaniju “Rossiya Segodnya” i druge ruske državne medije čija se središta nalaze izvan matične države.

TASS je izdao službeno saopštenje u kome piše da “rade na problemu”, ali su odbili da otkriju više detalja.

Gazeta.ru je saznala da su TASS-ovi službenici u Belgiji i Francuskoj bili službeno obavešteni o tome šta im se sprema, a slično je izjavila i Margarita Simonjan, glavna urednica “Rossiya Segodyne”:

“Naš račun u Francuskoj je blokiran. Što se tiče drugih država, trenutno nam je najveća briga da ne dozvolimo da se i tamo prekine rad naših radio stanica i onlajn izdanja.”

Račun je blokiran i ruskom “Forbes-a” koga se Simonjanova na Tviteru napala tvrdeći da je to nemoguće jer se radi o privatnoj organizaciji koja nije državna institucija.

Takođe, ona je potvrdila da su ruski državni mediji još ranije preduzeli mere opreza kako bi spriječili upravo ovakve blokade emitovanja u inostranstvu, ali nije željela da odaje detalje.

U međuvremenu, Tim Osborn, prvi čovjek “Menatep d.o.o.” u čijem vlasništvu je i “Yukos”, potvrdio je da se krenulo sa naplatom duga:

“Prema mojim saznanjima, trenutno se oduzima zgrada u Parizu u kojoj je smješten televizijski kanal ‘Rusija danas’.”

S druge strane Andrej Kostin, koji se nalazi na čelu državne “VTB” Banke izjavio je još prije sedam dana da su računi ruskih kompanija i diplomatskih misija blokirani u francuskim ekspoziturama njegove banke. Doduše, računi diplomatskih misija su vrlo brzo odblokirani, zbog Bečke konvencije, dok je ostatak sredstava ostao zaplijenjen.

Ipak, iako izgleda da evropske vlasti rade sve legalno, ima i onih koji tvrde da je cela priča uzela previše maha.

Jedan od njih je i Aleksandar Minejev, dopisnik “Gazete” iz Brisela, koji je ispričao kako su mu na vrata pokucali ljudi koji su od njega tražili da prijavi svu imovinu ili sredstva koja poseduje Ruska federacija. Prema njegovoj priči, on je pokušao da im objasni da je Gazeta nezavisna novina u kojoj nema ruske imovine.

Minejev takođe tvrdi da je tom prilikom vidio listu sa organizacijama koje se sumnjiče da su u ruskom vlasništvu, a da se na spisku nalazi i ime nadbiskupa ruske pravoslavne crkve u Briselu, kao i još nekih nevladinih medija.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh