Svijet

Još jedna vrsta koju su ljudi istrijebili: Istočna puma i službeno izumrla

Nakon perioda od četiri godine USFWS (US Fish and Wildlife Service) idućeg će mjeseca istočnu pumu ukloniti s liste ugroženih vrsta na kojoj se nalazila posljedne 43 godine

No image - Haber.ba

GOTOVO 80 godina prošlo je otkad je posljednji put viđen posljednji primjerak istočne pume, a vrsta je odnedavno i službeno prepoznata kao izumrla.

Nakon četverogodišnjeg perioda razmatranja, USFWS (US Fish and Wildlife Service) idućeg će mjeseca istočnu pumu ukloniti s popisa ugroženih vrsta na kojoj se nalazila posljednje 43 godine. prenosi Index.

Ova velika mačka koja je nekoć nastanjivala dijelove Sjeverne Amerike, od Kanade do Južne Karoline, više neće biti pod zaštitom zakona koji inače štiti ugrožene vrste.

Pume, zajedno sa svojim rođacima panterama, nekoć su bili najrasprostranjeniji sisavci na zapadnoj hemisferi, ali protjerane su s čak dvije trećine prostora koji su nastanjivale.

U SAD-u još uvijek postoji oko 30 tisuća planinskih lavova, a pantere s Floride također se nalaze na listi ugroženih vrsta i ima ih manje od 100.

Istočna puma posljednji put viđena je 1938., a tada ju je ubio lovac iz Mainea. Prije toga viđena je u New Brunswicku u Kanadi, šest godina ranije.

Za njihovo istrebljenje zaslužni su europski doseljenici koji su najveći broj puma poubijali ne bi li zaštitile svoje obitelji i stoku. Za istrebljenje je dijelom zaslužna deforestacija koja je do ruba istrebljenja dovela i najveću lovinu istočne pume – bjelorepog jelena.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh