Svijet

Merkel o pregovorima Grčke sa kreditorima: Gdje ima volje, ima i načina

Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da je o finansijskoj krizi u Grčkoj i dalje moguć sporazum Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke sa vlastima te zemlje, ali da je za to neophodno da Atina pokaže političku volju, javlja Anadolu Agency (AA).

Angela Merkel - Nezavisne.com

Merkel se danas obratila zastupnicima njemačkog parlamenta uoči Samita Evropske unije koji će biti održan naredne sedmice u Briselu i tom prilikom podsjetila da se grčka vlada 20. februara ove godine obavezala prema eurozoni da će provesti neophodne reforme u cilju izlaska zemlje iz krize.

„Pozivam grčku vladu da uloži napore u postizanje sporazuma sa kreditorima. Gdje ima volje, mora biti i načina. Još je sporazum moguć, samo grčki predstavnici moraju pokazati tu volju“, tvrdi Merkel i dodaje da su svi njemački naporu usmjereni ka cilju da Grčka ostane u eurozoni.

Ističući kako je Evropa u posljednjih pet godina pokazala do sada „neviđenu solidarnost“ prema Atini, Merkel je ukazala na činjenicu da Grčka nije jedina koja je dobila pomoć eurozone, te navela primjere Irske, Španije i Portugala koji su uspješno proveli zacrtane programe i “stali na vlastite noge.”

Njemačka kancelarka tvrdi da je Evropska unija iz svih kriza izlazila dodatno jača i poručila da euro ne predstavlja samo valutu, već i simbol jedinstva u EU.

Osvrnuvši se i na problem izbjeglica i migranata u Evropi, Merkel je kazala da sve zemlje EU-a moraju pokazati solidarnost o tom pitanju.

„Nije moguće da tri četvrtine zahtjeva za azil zaprimi pet članica, već se moraju svi u realnom omjeru uključiti u rješavanje tog pitanja“, zaključila je Merkel.

Komentirajući i odnose Evropske unije sa Velikom Britanijom, Merkel je kazala da je optimistična o pitanju ostanka Britanije u Uniji, ali da Velika Britanija mora sama promisliti o svojoj ulozi koju želi u Uniji.

Merkel je poručila da će na Samitu u Briselu biti razgovarano o odnosima na relaciji Brisel –London, ali da temeljni principi Evropske unije borbe protiv diskriminacije i borba za slobodnu kretanja ne mogu biti predmet rasprave.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh